月入$17,000,與兩老父母共住月租$11,000的年輕月光一族

337 回覆
1857 Like 47 Dislike
好慘 有D生不如死既感覺
畢業後工作5年幾, 冇10年
2014年畢業
大學畢業到30都係16k
高額長者生活津貼有$3585,兩個即係$7170,加埋你$17000收入,三個人$24000收入差唔多啦,快啲申請間公屋就鬆動好多
未到30歲, 九十後
廢柴!!!
我毅進畢業都入月2萬4
打政府工
最近 ot都錢加埋底薪差唔多10萬

雖然我毅進 但me上進
呢期工作表現好 我就黎升職
成篇文好假

請善用不推文回覆
Popo hello .
勿忘初心

1. 徹底撤回逃犯條例
2. 撤回612至今所有暴動定性
3. 必不追究反送中抗爭者
4. 成立獨立委員會,徹查警方濫權濫暴及元朗暴力事件
5. 全面落實雙真普選

五大訴求缺一不可
光復香港 時代革命

大家要將焦點放番落五大訴求到!!
https://lih.kg/1434850
你係中產家庭iphone 撚
辛苦你了
年輕人照顧父母當然應該,
但你有你既未來要面對,
要為自己設想下
唔出奇
樓主試下入政府做
我情况都差唔多
人生真係如有雷同,實屬不幸
諗移民會唔會好d,講真,依家冇公屋,幾百萬買200尺自住真係好難決定,供完分分鐘都回歸了
樣子如何? 生活如何
父母年過60,被逼退休,終於符合申請公屋3人入息資格,但父親死要面子,不肯提供個人帳戶資料申請公屋,為此家嘈屋閉,擾罵多時後,父親勉強首允申請公屋,因為沒有錢繼續交租,父母的退休MPF用來交租給業主漸漸蠶食,勉強應付到居住。

你老豆正宗廢柴,好賭搞到全家仆街都重要面子
佢呢生最大功勞可能就係比左粒精你老母生撚左你。

你話等公屋,都係要搬到入去先可以東山再起,期間咪鳩 fing fing 自己磨下劍睇下有咩外快可以搵錢。
其實你未到最差,呢個世界更差都重有。當然死好命既都有。呢個年代好多人睇唔到聽日。
另一個月光族人上。
做狗囉今個月十萬一個月
你而家衰過公屋仔添啦
廢老害人害物
百行以孝為先
唔理點再衰都係你父母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞