月入$17,000,與兩老父母共住月租$11,000的年輕月光一族

337 回覆
1857 Like 47 Dislike
你講到好似好撚易就考到入aco,咁你應該係天之驕子考開AO果啲,失敬
媽媽有咩問題?無辜架
排到2046
aco咋wor 唔係eo ao
一年收千幾個人
唔得仲有ca
有無搵過社工/議員幫手?
所以建議而家既年輕人,真心求學時期就俾心機少少,考入專業學系,出黎做幾年起碼係專業人士,有晉升路徑人工慢慢跳級。哪怕係做KOL,電競呢類新時代網路專業,做到一方之霸都算係成功。
最慘係讀垃圾科出黎,又冇一技旁身,渾渾噩噩既人,大學學位一路貶值,強國人才逐漸輸入,你能夠做既工多數已經閪,假如步入中年,可取代性高,炒撚埋都唔知咩事,到時仔細老婆嫩,燈油火蠟乜都你顧哂,真係跳樓都唔掂。
社工 = 777, popo 講話,
跟現行機制房署排隊上公屋,唔清楚,答唔到,無資料,射波,呼籲自己上進加人工, close file
// 人人都咁慘,你好過瞓街,執紙皮嘅人 //

泛民: 聽完叫我搵社工,哦哦哦

無恥:去老人院, wfc
三萬人收得1600人,可能你真係好有料啦,過關斬將合埋眼就搞掂都係果句,失敬
人工比晒班業主, 斷租約, 租另一處又四皮幾
你係咪我哥黎?老豆一撚樣既
不過好彩,我屋企果件已經去左排骨灰位,
依家我一家三口過住安穩既生活
我好你少少係我本身有公屋,同屋企人吵大架,都吵左好多年,call過popp轉介社工,社工講垃圾廢話。去完一次無再去了。

社工: Option 1 : 等你屋企人死左你先搬返去
Option 2 :除名再排過公屋啦
Option 3 : 搬出黎住。

到最後轉左份好少少既工,連花紅,雙糧都有$18k-19k 我先夠膽死搬出黎住。 係開心既。
孝義, 係令佢地唔再做廢老, 係令父親唔再賭,
而你, 只係逃避緊問題,逃避緊應有既孝義,得過且過, 同你老豆一樣。
都唔明點解有人會話假
今年29,做咗5年幾文職冇轉過公司,人工都係18k ⋯⋯ 11月辭職轉工。
好明樓主
不如試吓轉公司啦
簽衰仔紙啦屌
搵社工排公屋快手安置好佢哋
讀非專科人工就係咁冇保證
但以前揀科都係以興趣為先
🚬
全家收入得$17000就申請公屋
有兩老應該快dd有嘅
好多時正正因為老豆死要面先累全家
當初我老豆撞正沙士開咗間廠,
基本上咁多年都未上過軌,
係有年好好彩食到大茶飯擴充間廠
之後每況愈下,
為咗間廢廠,層樓又賣埋,
寶馬轉honda,
自己住到山卡啦錦田勁入,
都唔係問題
就係要面,到依家仲周圍請食飯,
揸住間蝕緊嘅廠同人講自己仲係老細
啲frd隻隻菠蘿雞,冇幾個真心
不過我頂盡大時大節先俾洗費佢,
仲有個無業阿媽要養同屋租
你老豆都on鳩鳩,面子重要定生活重要呀,我最撚憎啲人下下顧住自己面子而害己害人,而加你屋企係三輸,要捱貴租,益地產佬,又令個仔同老婆咁辛苦,亦令自己個仔唔敢溝女,係呀係呀,好有面子呀,但得面子,輸錢輸關係
你老豆可能係廢老
但你自己又懶又廢都係一個問題

人地叫你去操考紀律又話29歲太老 人地50歲都練到大隻佬喇 睇你個人意志姐

30歲人除非你學醫 否則學歷唔應該係你main selling point 何況仲做junior post 點解人地請fresher?

又話自己好撚忙又ot又project又剩 你係間公司咁重要你就唔會搵17000

樓主真係快手搵份政府好過
其實ACO 係成個文職最易考既位
樓主仲要大學畢業,根本就easy mode
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞