月入$17,000,與兩老父母共住月租$11,000的年輕月光一族

337 回覆
1857 Like 47 Dislike
https://drive.google.com/drive/folders/1LFMotPfcLCi5MXxioVQX2E32ovPvizhH?usp=sharing

[文宣]黑白大字報 政權罪行 遍地開花
https://lih.kg/1360258

文宣就係做比藍絲、港豬
做比自己人睇有撚用!
On9 出左社會未呀 大撚把人都係搵緊兩萬以下
啊爸啊媽點解唔拎綜緩?
點解30歲先萬7?
成個故事我覺得權貴下的曱甴呢句岩聽 大家都只係屈服係絕對權力 屈服係眾人眼光 強逼自己所謂成長 成熟 其實只係學睇人面色 忍辱負重 向惡勢力低頭 到頭來得到乜野 功勞又唔係你 舊餅又無你份 幾撚可悲
《FACEBOOK戰線》各區重要工作:Facebook18區群組輿論
https://lih.kg/1440580
你嗰陣唔住公屋 咁住邊
當譚仔阿姐都搵緊萬4-萬5
你一個近30既大學生搵得萬7 真係覺自己冇問題?

連登仔成日鳩吹fg 30k呢d離地野就話唔洗聽姐 但大學生近30 其實應該起碼有20k
真定假都好
我都好欣賞樓主嘅孝義,爛賭父係最致命一環,一家三口如果肯做再慳少少已經可以脫貧,配到公屋後生活質素應可大幅改善。
30歲搵皮七野的確大有人在,其實如果只係一個普通文員的確係咁上下人工,唔好搵D辛苦工嚟比,因為藍領同白領工作性質嘅性價比完全唔同。
社會矛盾往往係大部份人都唔識將心比己而形成。
其實睇你又身體弱唔肯做地盤又唔肯進修
叫你操fit d去考紀律部隊又話操唔起
淨係識係度做死一份人工唔高又無前途既工
你最大個問題就係唔知自己有咩問題

你要解決,一係掉低老豆老母
一係搵多d,係要不擇手段果一種
老實講我係你既處境既話
我係黑警都會走去試
我識得有個朋友28歲返工日日ot
朝十晚9,但都抽時間做運動
進修,最後考左紀律部隊(非黑警)
要耍廢好易,要改變好難
唔好再比藉口自己做社會奴隸
醒下啦
7皮野一個月重想扮慘lam公屋, 有呢個人工重溝唔到女?
依啲廢佬孝順佢咪即係害緊佢
同阿嫲住,果陣讀緊中學阿嫲湊我,中5果陣阿嫲走左,房署收返佢間公屋,之後蘇屋邨又比人收埋,迫住租劏房,a-level一邊返酒店炒散交租,一邊讀書,上到大學住hall,畢業又要出黎搵錢交租,日日返工好似就為左交租咁....
依家事實咪唔係囉 大學生一早唔值錢 呢個咪係香港社會既問題
我想上車咋,但近呢兩年先開始人工高,但之前兩皮野個月自己住儲唔到咩錢,依家人工夠上會但無首期...
雖然人工高左,但租緊120尺既公屋儲錢,唔敢溝女
首先要佢地肯做
叫極都唔郁
一係就話唔夠高人工
坐係屋企等錢從天而降
樓主我明你
差唔多啦,大概底薪既4-6個月左右,睇下果年公司賺得多唔多
想知邊行
銀行
同樓主一樣情況,屋企冇物業,一直租樓住,父母5x-60
冇乜積蓄,仲做緊野,佢地加埋搵50-60k我都係大學生,做左幾年野30k 左右,好辛苦草左50個,但借左小小比屋企人搞生意,依家26 一直冇拍拖怕屋企經濟條件唔好比對方嫌棄
一直好檐心將來,唔知父母咁冇planning 點去到百年歸老,又怕要咩起佢地兩個開銷會好大負擔,亦到因為咁唔想搵女友唔想咩多個,可能要照顧到佢地百年歸老之後先算,但我細佬一於懶理,佢搵萬零都女照溝西照hi 旅行照去
所以I know that feel bro
你基本面好樓主咁多
似串佢多d
On9 而家講緊係大學生呀
你就算係做餐廳侍應 做左幾年都升到16 17k啦
唔係講緊你做炒散個啲
所以到30歲人 仲要u grad 真係要反省下點解仲逗緊17k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞