月入$17,000,與兩老父母共住月租$11,000的年輕月光一族

337 回覆
1857 Like 47 Dislike
依家廿到尾,操唔起體能上公屋後入其他政府工
廿尾操唔到體能
杜汶澤就快50都操到咁大隻啦 你係冇心改變唔好開post啦
搵得17000,我諗你份工有d問題一係就hea工,一係就可有可無既專業。。。 預期咁低人工不如搏一搏搵啲專業技能學下又或者進修下喇,轉到行可能會好d呢,大學畢業又點啊,一街都係。
忙到仆街, ot ,腦細成鬼日又開會,又要分group再 跟projects進度,開會次數,時間又長, 無時間做自己嘢

無得hea
30歲應該搵幾多先叫正常
個老母就算啦

父就一定唔好要
30歲搵17k
0分重作

水電煤雜費交通grant loan:$2000?想知你點分配

另外你父母未夠65係$1津貼都無,65以上係每人$3585
認真回,30歲搵返30k今日好正常
如果有大學畢業唔好諗啲on9文職入去浪費人生

邊個同你講架
我個做社工既朋友講D新公屋/靚位公屋就係比班老人家/新移民搶哂
我都覺around 30k先正常
ching 好明白你感受,每日行屍走肉嘅生活,但真係要適當放鬆一下,唔好畀自己個人咁灰,可以試下1個月去call G一次
我屋企有d 似不過興幸佢地買左樓
又係要面唔出去做野
冇開冷氣,電子煮飯
電$700,
煤$160,
水$400,

Grant loan 一季一次$2000
交通幾百
寬頻$100左右
電話雙卡,用$150橙萬 上網全年卡45gb左右

上年,再之前長津70歲係$3400
65歲-69係 $2600。 正文手殘打錯$1600 sorry
威記醫務社工講
得罪講句,唔係政府欠你,係你父母
青春有限,盡早止蝕。

我舊年止蝕左其中一件, 即刻覺得人生充滿希望。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞