[知己知彼] 淺黃老母今日睇完"民間記者會",佢話有以下3個感覺,建議改善!

282 回覆
1991 Like 30 Dislike
1) 講者始終係戴住豬咀,講野無咁清楚,收音唔好

可以每人戴個收音咪,夾係衣領

https://www.yingkee.hk/saramonic-uwmic9-microphone/

不過呢set野都唔平,可以搵記者行家(蘋果、立場)問下可唔可以借用
第二部分,播點片,當然,ppt可以考慮。
記得,如果係ppt,只放key word,少比多好
先想好要說的話,然後簡短掉,完整的就拿來發文章,整合的是新聞稿。

當然,再發報一個簡約版,就是重點,或者說是提要,方便大眾。

內容分開幾個部分,長的,市民的,放到另一部分
第一部分只就重點,重點最好是三個,因為三個是最好記的,最好不要再多了,控制好。因為最初的部分,也就是對外信息,宜簡明握要。立場的重申,就放這最好。這部分是想對外發表,最核心的資訊,也是大多數人能接受的長度。
第二個部分,也就是回應,以及需要論證的事,長點的,但也別過長了。第一部分的細節,也可以放這的。
第三部分,就是市民發言,就像是今天的準媽媽,但如要做長期,要考慮有發言時限。

記者會不只是發言平台,也有着立場的說明,和推廣信息,立場的一個公開場合,重點是宣揚信息,故長度是一定要限制的
第二部分,播點片,當然,ppt可以考慮。
記得,如果係ppt,只放key word,少比多好
push
tvb cut到得返男仔一句

「點解唔係政府回應我地訴求,
我地滿意啦,先慢慢停止示威呢」

呢句出出地事
你report完人地好撚快又放返上黎啦
學識冷處理唔該
緊記
而家係政府用「港獨」去抹黑示威者,
試圖去掩蓋政府既政治暴行
大家講悶
我諗好大原因真係收音問題
太細聲聽到訓著
我有2set可借出
有需要請PM
點都支持,大家都盡咗最大既努力,一次會比一次做得更好!!!!
到時再report
㩒幾個制會好難?
大家都進步緊
民間記者會一齊努力
https://youtu.be/OjM9aG3xZKk

https://youtu.be/F74MRhonX28

有youtube喇!!!!!!!!!!!!
今次有片播都幾震撼
不過係有d長
市民分享可以精要d
雖然我有坐定定睇哂
但屋企人就冇咩耐性睇/有時仲focus係手語到
唉.....
唔係難唔難問題
係有冇意思既問題

人地up條片就引我地係咁推post幾千人去report
咁低成本就撚到狗,對家笑我地傻仔咋
文宣即刻煲返起警黑刀手事件 (呢件事對手跌、對社會都係極嚴重嘅事情)
對比返我地同佢地做嘅事情 爭中立派民意
同意
要中重點
push
影唔到你個樣咪冷處理囉
幾多手足搵條命搏上前線
畀藍絲page放上網 cap晒圖
其他鍵盤戰士連㩒個report制都覺自己傻仔
究竟邊個傻仔? 人地犧牲咁大,你竟然咁諗?
我覺得收音麻麻。。
尤其是今日個Or生講嘢我聽唔到咁濟

仲有一開始推開去白板。。
唔係應該一開就就知道推唔推得開嫁咩
搞左好耐
呢啲細位會令人覺得準備唔好,好唔暢通

同埋條片好暗。。
唔係太睇得清楚

睇now 331 live
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞