[知己知彼] 淺黃老母今日睇完"民間記者會",佢話有以下3個感覺,建議改善!

282 回覆
1991 Like 30 Dislike
小弟老母︰
- 退休人士
- 學識唔高,約小學程度
- 政治取向︰以前中立,依家應該淺~深黃
當然亦有賴仔女們有不斷教育佢,
依家佢已經好討厭政府/警察作為,日日睇住電視開聲屌林鄭/政府/差佬
睇新聞要睇Cable唔睇TVB
佢其實已經係開化左,同D藍絲fd已經反左面/無野講

今日,我地做仔女既,
專登又介紹叫佢睇"民間電視台",重要係LIVE
今晚我地問佢,喂覺得點呀,同警察既4點鐘記招比較,有咩唔同呀?

佢話"民間記者會"有3個感覺︰
1) 講者始終係戴住豬咀,講野無咁清楚,收音唔好
2) 內容冗長,講成3個字都係同一樣野,不吸引
3) 不到題,無一擊即中政府/警察既衰野,好多elaborations
(1)~(3)加埋,令成個記招顯得有D悶,聽左陣就停了

反而警察記招,佢一聽到係 擺明係撕袋搞證物,自己入電 ,已經係梳化對住電視鬧到開花
但係佢話,起碼差佬主題清晰,一擊即中,不轉彎,觀眾起碼有心機聽 同 有心機屌落去

意見我就collect左放上來
"民間記者會"既手足不妨思量下 點樣更進一步
其實我覺得個女仔講嘢麻麻,雖然英文幾好
男仔就,表現比較,但係有啲悶
男表現比較好
狗狗記招係太好笑 做啲野太鳩先想睇姐
但民間記招我睇到想喊 太煽情
兩個唔同既心情
我好期待4點狗狗出黎搞笑
下次最好搵一啲口才比較好嘅巴絲黎答
表達能力差就應該寫好照讀
大家加油呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
無論如何我都支持你地架
老母話,照稿讀係大失敗,令感覺好悶
支持記者會
啱呀
但細路始終好難慣public speaking
digital age
乜都要即食,避免冗長,要用幾句觸動人心
唔容易架
雖然我知素人黎講已經講得好好
但個記者會真係有d長
同埋市民分享咁多但又有d重複,真係有d悶
有d似分享會多過記者會
個人認為答題、應對已經十分好

但個個走出嚟講五旗分鐘感受真係好悶,有啲似初中presentation 逐個走出嚟讀ppt咁

(但我仍然向所有企出嚟既手足致敬)
幫你推 記者會唔係搞比我地睇
係比唔同陣營唔同年齡既人睇
吸取意見繼續進步
加油
又唔一定嘅
即食只for最膚淺嗰批人
而最膚淺嗰批,未必係你想拉攏嗰批

但係,搵一兩個有少少歷練嘅
講野定啲,穩啲,唔好怯
有理得來又易明嘅人會好啲
可進步空間係
俾多d drama
記住對象係普羅市民
有咩係可以吸引到佢地睇
公關部做野
市民分享希望可以縮短d

同埋可以播下當時的相
每件事件有希警暴相,不論對示威者街坊或者記者
比觀眾recall memory又可以屌多2句

依2個月發生得太多事
講完日期同地方都未有咁快picture到件事
你都幾高要求
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞