[知己知彼] 淺黃老母今日睇完"民間記者會",佢話有以下3個感覺,建議改善!

282 回覆
1991 Like 30 Dislike
加油,一次比一次進步
聽到講咗一陣英文就停咗睇live
有啲似大學聽present咁,個tone好似

要有趣可以學下日本電視節目
整啲牌,遂個point揭曉 etc
姐係要即食
一泥就播片出圖
改成咁:(?)
出片, 出圖, 公佈黑警惡行, 政府陰謀
全部即食mode出headline夠
Q&A
最後慢慢講感受?
係有少少長
返緊工聽咗一陣就閂咗
但支持大家
都係第二次啫下次又會handle得好啲
加油
主持民間記招有一定危險,絕對無可能做到同官台一樣,不過內容真係要精簡啲
我覺得D野要講誇少少
無論係政治/商業/娛樂圈嘅記者會,記者都唔會老奉根你set個agenda去問問題

有啲會選擇有禮貌咁拒絕回答
有本事嘅會乘勢回應

所以開press con嘅timing 好重要

呢啲唔係記者問題 記者就係要不停搵機會搵答案話俾大眾知
其實 記者們對警方press con都一樣⋯⋯唔通記者跟警方set個agenda 去問??
內容表達要簡單易懂, 同埋有重點.
要快D改善
不如邊個自己口材好,轉數快既自廌上去啦
AGREE, 內容可以再精簡尐
然後講慢尐
手足加油 比啲自信自己
何妖果d真係好入屋,佢講野夠激動,又有d好dramatic既肢體動作。就算講野冇point都會吸引你繼續睇。
表達方式可以參考下蘋果果d,有番少少特式而唔係平po直述。
正正係咁先危spin 走左
太長唔係咁好
加埋q&a成粒幾鐘...
2) 內容冗長,講成3個字都係同一樣野,不吸引
agree!!!
too boring
2014年4點鐘許sir.

當年你出左黎行未, 當年我final yr, 見證住雨革失敗,好心痛。 唔好輕敵,唔係為好笑而睇,而係睇佢地出咩招,我地要10倍俸還。
我認為可考慮播吓video
照稿讀唔係問題
但係真係要簡短精要唔好長
一下中要害
唔使太多解釋住
如果有記者問先再解釋
Pish 加油 民間記者會係一個好好嘅諗法
要有料之餘仲要文膽同演講家
以廣東話黎講毓民癲狗式我諗係最吸引人睇
有冇手足可以做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞