[知己知彼] 淺黃老母今日睇完"民間記者會",佢話有以下3個感覺,建議改善!

282 回覆
1991 Like 30 Dislike
試下參考泛民議員記者會。好多時都會每人講幾句,但係幾句之內已經要做到soundbite. 可以特別留意毛孟靜同慢必。

仲有我唔贊成咁貪心要做晒由69到而家既事件。應該每次集中2-3件有代表性就得。

我同你老母個評語一樣
黑驚雖然謊話連篇 但傳達到訊息
民間記者會老實講做唔到嗰種威力 傳達上太迂迴 好花精神去消化

希望搞手睇到

我地呢班已經了解嘅一定覺得好,因為出過嚟嘅會覺得感同身受,無出過但支持嘅,亦都會因為支持所以會繼續睇。

淺黃淺藍先係呢個記者會嘅target audience
佢地d意見絕對有用
最重要要有strong punch,有soundbite,令到呢班人有興趣去繼續睇
明白因為唔係大台,講野唔能夠好主觀咁講,但係我覺得請嚟sharing嘅係可以主觀d,唔駛太溫和,因為佢地係講第一身感受,主觀係正常亦合理。負責講script同答記者嗰兩位做得不錯,但係收音真係好差,好難聽得清晰。

加油呀💪🏿
啱啱先開始 算係咁應該會愈來愈好
值得讚嘅係搵啱出黎講嘅對象 有大肚婆同媽媽
好難個個有黃之鋒梁天倚咁講野咁有感染力同轉數快
我覺得好似debate咁比記者問完討論幾秒先答個問題
我地不如brainstorm下記者會問咩
建議下佢地到時點答

我聽到一個外國記者問某啲問題都覺得問得幾好 同埋都算難答
類似係1)呢個民間記招係點樣運作/點加入嘅呢 2)有反對嘅意見時又點加入去表達呢(因為民間記招講話係有傳話的角色)
我諗之後搞落去都會有好多問題關於呢個記招係點運作

如果有能言善辯嘅人好想加入 又可以點做?但點樣證明到佢地唔係鬼?
我覺得街坊個part太長 , 記者問答都做得好呀
yes我認同
我自已冇野
今日我老豆睇番rthk個重播悶得濟走左去食煙

我覺得語調都好重要
太平鋪直敍會悶
女仔講野太急
可以放慢d
講大聲同講重點係最主要
需要清楚 同埋盡量唔好中英夾雜
「幫幫手推一推」黑警唔單止搜身時恐嚇市民 仲要強光照市民對眼!
https://lih.kg/1434132
我覺得記者發問個陣可以比個咪佢地,我好想聽佢哋問咩,但係聽唔到
可能要講故咁講
多謝姨姨嘅意見
始終冇人教冇大台 個個都係第一人
又唔係好大個冇乜經驗
希望多多包涵
相信未來會作出改善
我認為第一場3人表現較第二場2人好
男答nhk記者問警方同示威者雙方暴力,突然強調無大台。
女就答中文時好多英文彈出來。
講親身經歷嘅幾位係第二場亮點。
幫推
先想好要說的話,寫,然後簡短掉,完整的就拿來發文章,整合的是新聞稿。

當然,再發報一個簡約版,就是重點,或者說是提要,方便大眾。

內容分開幾個部分,長的,市民的,放到另一部分
第一部分只就重點,重點最好是三個,因為三個是最好記的,最好不要再多了,控制好。因為最初的部分,也就是對外信息,宜簡明握要。立場的重申,就放這最好。這部分是想對外發表,最核心的資訊,也是大多數人能接受的長度。
第二個部分,也就是回應,以及需要論證的事,長點的,但也別過長了。第一部分的細節,也可以放這的。
第三部分,就是市民發言,就像是今天的準媽媽,長度隨意,但如要做長期,也可以考慮有發言時限。

記者會不只是發言平台,也有着立場的說明,和推廣信息,立場的一個公開場合,重點時宣揚信息,故長度是一定要限制的
支持愈做愈流暢
Pish
慢必講野真係優質
有條理,有理據,有編排,有火得黎唔係燥底嗰種火

慢必呢種我覺得對有啲學歷有邏輯既人,係好能夠由淺色或中立拉去黃嗰邊。

不過要引比較藍同低學歷既人,搵啲感性少少,短得黎又中point既比較有效。
好多藍色人唔係用腦用邏輯諗野既,靠感性同感覺多啲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞