[知己知彼] 淺黃老母今日睇完"民間記者會",佢話有以下3個感覺,建議改善!

282 回覆
1991 Like 30 Dislike
記者會唔好解釋咁多野
主力抹黑政府同警隊就夠
push
Up
你真係唔係扮蠢.....
我想講你依家只係幫緊人做宣傳等更多人知道露左樣既義士係點
俾你report到收皮又點?佢d backup會唔會跟住收皮??
人地再放多幾十次上fb有幾難??
到時你係咪每次都晒精神狂推post吹雞叫人report??
對家笑你傻仔咋
話今次巴絲冇咁好既人
試下求其揾個高官/保皇黨出黎開記招
睇下呢班月入十萬廿萬既人有冇好過佢地

呢兩位已經係超班完成任務
1)播片周圍環境太光,睇唔清
2)收音差,唔係句句聽得清
3)市民分享有啲長,聽到有啲悶,一係就打散佢唔好連續咁分享

巴絲打素人出黎開記招表現算好好喇
繼續努力
推 林鄭 黑警 黑社會 黑議員 廢官員 冚家剷
對家就真係用盡方法抹黑我地
佢地做既衰野多到寫唔曬
駛鬼抹黑
係講真相
唔講內容住,係format上有幾個建議,希望攪手們睇到

1. 新聞稿唔係攞嚟讀,係攞呢派畀記者㗎!

完全無需要讀,慣例係入場先派+完咗send out

稿係畀記者自己睇詳情 睇完再係Q&A問 同之後寫稿用

所以大家意見都係話太長大悶⋯⋯
一下次唔好照新聞稿讀曬喇 (esp你地好叻有bilingual)

2. Presentation deck係必要嘅
辛苦大家做多樣嘢,但會有幫助,尤其大家唔係代言人

Slide每張唔多字,一個slide 一個point,有圖有chart 更好⋯⋯其實同做project present 一樣

唔好諗住press con就要多啲字多的elaboration
嗰啲放係新聞稿就得

3. Press con 唔需要長 其實內容唔多短啲更好

宜家每日19幾個press con,記者只會越來越麻目

所以每次單一主題, 主題15-20mins, elaboration(eg 受害者sharing) 15-20 mins 餘下20-30mins Q&A

大家加油💪🏻

利申: 半桶水corporate communications 人
屋企兩老睇到英文就唔想睇 建議英文簡潔就好
有用就要推
一 喺連登post都叫宣傳義士個樣? 正常都係自己人
二 就算我唔post係到你估班藍絲唔會宣傳咩
三 唔係有幾難 係你肯唔肯去做

你咁講咩都可以用“有幾難”去形容
抗爭? 警察武力清場“有幾難”
文宣? 藍絲反駁你“有幾難”

四 㩒一個制 推下po叫“晒精神”?! 你唔好同前線個班講 政府打壓你“有幾難”,唔好“晒精神”啦

五 我蠢唔蠢我唔知 我淨係知同緊條自私撚講嘢
自己自私 犧牲其他人唔要緊,大撚把呢d人,但唔好咁大聲講比人知
可以試下拎d大張既相/圖片
可以係一d黑警或者政府黑材料既證據
咁記者先有野上報
加油 淡定 到point 就可以
市民分享嗰部分太長,每個人講3分就夠,講發生咩事同感想就夠,唔需要講得咁詳細,真係無咩耐性聽落下
可唔可以畀支mic d記者?無mic好難聽清楚問題

同你講咁多真係晒心機
自己諗下點解呢排越黎越少吹雞report post啦
同自私撚講都晒心機
有10個人睇 但10個人都一齊report晒
你估fb唔會alert 咩
14年輸其中一個因素係浪費時間笑狗
分享部分太太太長,完全無心機聽。

多謝你地咁努力攪呢個記者會,加油呀!
"俾你report到收皮又點?佢d backup會唔會跟住收皮??"
仲有我想講警犬會mon post唔係新鮮事

當你一直唔理解冷處理先係正確做法
一日都會歸納我做自私撚
就算我大頭俾人影到我都唔希望有蠢人幫我放上黎曲線宣傳
因為收音幾差,其實聽唔到記者問咩,比支咪佢地問得唔得?
同埋答光復香港,時代革命既意思要load好耐,好似自己都唔確定係點咁,可能要做多D功課因為D記者問左幾次句口號既意思,想trap你地咁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞