[知己知彼] 淺黃老母今日睇完"民間記者會",佢話有以下3個感覺,建議改善!

282 回覆
1991 Like 30 Dislike
up
光復香港,時代革命
同意 重點轟落去先搶到soundbite
一 已經講咗 佢㩒幾個制backup 我地都識㩒幾個制report

二 而家係講緊影到勇武個樣,你唔關你事咪冷處理,針唔拮到肉唔痛
原來叫人幫手report都叫宣傳,唔通你要勇武一個人開n個a/c自己report?
唔有豬咀有返普通口罩 豬咀放係枱?
明白巴絲辛苦。同感。但唔想比太大壓力巴絲
其實我諗個記者會嘅target 係中老年人
年輕人大部分個個識上網自己睇正確嘅資訊
所以記者會應該用返簡單又搧情嘅內容同語氣
用返佢地語氣就係 E.g 個班咁嘅警察 冇腦嘅 你睇下片入面 路過又拉 落個街買嘢又拉 亂咁黎架都! 政府班人又淨係識推呢班黑社會出黎頂 自己咩都唔理
搵d位比佢地去鬧政府警察同時報導返個事實
其實我覺得佢地講得好好。當然冇可能夠警方吸引,因為佢地係笑料,等住比人屌。

個人感覺:
1)講稿可以練多幾次(雖然已經好叻)。可能太緊張?好多讀錯字。
2)收音做番好d。紀者問題聽唔到。
3)個screen 播d野太曚(我youtube睇)。
4)英文用字好靚,可唔可以post 文字version。

回應番個post,其實大家有d bias。對於唔知警察濫權既人佢地講既野一d都唔悶(認同太多elaboration)。街坊既分享係可以改善,但係佢地真係街坊黎,好難可以有要求。。
硬件方面可以改善下,做多少少禮貌工作
收音,場地大小,佈景,電視,記者座位

講到尾都係資金問題姐,錢解決到既問題就唔係問題

另外要請上黎既嘉賓講野一定要大聲,第一次咁大排場講野疾疾地唔緊要,但一定要大聲同咬字清晰
放片用返電視可能好啲,流動連儂牆電視都有,記者會揾個電視放片應該不難,雖然mon係細左但啲攝影司可以zoom埋去,起碼睇得清楚

準備支唱K咪比記者發問用
呢D嘢泛民做啦
民記方向都唔係好confirm得到
Agger
Push
銀髮族再次Connect
https://lih.kg/1434215
我都有同感,尤其第2點
如果第一次同第二次嗰兩個女仔結合(?)應該會max左攻擊力
覺得今日民間記者會係 target 中立同淺藍,同埋教育水平比較高既人,佢地已經好叻啦,問乜都努力地兜番去重點
辛苦哂
"就算我大頭俾人影到我都唔希望有蠢人幫我放上黎曲線宣傳"

"仲有我想講警犬會mon post唔係新鮮事"

最後1個reply
唔會再回你
太難溝通
要懷住嚴肅既心情睇
亦都要公開反駁警犬記者會make既point
呢個你個人想法
就係mon住先要report
自私撚 講咁多嘢肯做都做咗啦
晒我時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞