[知己知彼] 淺黃老母今日睇完"民間記者會",佢話有以下3個感覺,建議改善!

282 回覆
1991 Like 30 Dislike
唔知有冇揀過人, 如果有習慣面對群眾嘅人上去做就更好。其實唔使限定一定要後生仔或者點樣,因為所有人都可以係抗爭者。
再改進,推,大家加油
Push
Agger 100%
同意有d悶 希望會有精華版
我覺得收音要改善一下
同埋一定要有sound bite俾記者拎黎住主題
推,有待改善,份稿太長,可以簡短啲同要中point
但好多謝你哋!!!
個咀收音差。
我覺得唔係咁
你對宣傳嘅對象有前設已經限制左個方向
民間記者會梗係以受眾嘅範圍愈嚟愈廣為方向發展
如果唔係洗乜開嚟對抗政府嘅洗腦
係存在意義本身嘅問題
其實有冇可能搵到唔同年齡層/界別嘅人做
避免標籤化,好多廢老見到後生仔女做就覺得嘥氣,直接熄機
同時又更容易connect唔同人
認同 聽落真係好悶 要好有心機先會坐係到繼續關注

個人感覺:
- 場地燈光/音響唔好 好難先聽清楚睇清楚
由其是今日咁辛苦整條片出黎 根本鏡頭前睇唔到 浪費左心機 又好似無彩排過咁

- 發言時間太長 個個講一大段 平鋪直敘 好難catch重點 講得最好既係個大肚媽媽 佢後半部有故事有感情 聽落好入耳 反而巴絲讀稿內容全部係直述statement 一般人既attention 唔會多過2分鐘

建議:
- 明白搵場地好難 但試下問下有無其他場地/音響提供 出黎觀感會好好多
- 講稿方面睇下有無PR巴打幫手執一轉 意思差唔多但多catchy字句 聽完先有一兩個take away, 行文流水好難達成文宣效果,個target audience 終究都唔係我地

最後
多謝你地身體力行出番黎

各自加油
發言人表現唔好太過針著
第一 次次都唔同人
第二 我地既然聲稱我地代表民間 咁上黎講野既人一定係普通市民, 學生, 無PR經驗無受過訓練好正常; 表現太outstanding反而又會比藍絲入係咪收左錢.

人性化緊要過實際表現.
我覺得如果有知名度既人發言仲好,因為人係信權威既動物,咁做可以吸引中間派/淺藍。可以每次換人,以防大台
我今日都聽到一半唔想聽,始終太多野講,同講黎講去都係同一個TOPIC,唔可以一針見血

搵人總結哂所有POINT同經歷再講做一個POINT可能好D

受害人可以照出記者會
但唔洗個個受害人都講,重複性太多
同埋始終有D人唔係幾識講野,會有太多水份
因為要讀完中文, 再讀英文,時間會長左
錯手負評
請大家去幫手,晌和你飛之前印明信片義賣比遊客,將我地既聲音帶去比全世界:

https://lih.kg/1433983
其實佢擺明用嚟維穩
係估唔到鳩到直接拆證物去做
但唔好理我地覺得鳩
因為可能真係有人受
KEEP住進步KEEP住改善
香港人最叻就係進化
請大家去幫手,晌和你飛之前印明信片義賣比遊客,將我地既聲音帶去比全世界:

https://lih.kg/1433983
英文部份太長.....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞