懇請大家睇睇周保松老師呢篇「論林鄭的新論述」

1273 回覆
2414 Like 36 Dislike
推,求大家睇一睇
Push

值得睇晒
推一推
成場運動先得果兩個月,成班上哂岸既人咁快就怕痛嗌停。

你地要記著,我地既對手係共產黨,香港依家得返兩條路:

1)中共出解放軍玉石俱焚
2)中共比民主自由香港

你冇行第1條路既決心,第2條路既可能性係零。
點睇到得返兩條路?
好明顯呢場運動已經唔係淨係得黑同白,A同B
唔好咁武斷就落結論,全盤否定其他可能性

而且從來唔係要勇武和理非取其一,而係要平衡達致最大效益。
不合作運動— 每週罷買日
https://lih.kg/1422644
我講緊既兩條路係指結果,唔係抗爭方法。結果除左「攬炒」同「我地贏」呢兩樣仲有咩可能性?有既,我地輸囉,慢慢冷卻跟住完左個運動,我認為周保松篇文係指緊我地去輸。

我當除左勇武同和理非仲有一百萬種「其他可能性」去做,我絕對支持,我只係要求你要有隨時準備會變成第一條路玉石俱焚既決心,呢個係任何反中共運動既基本,你用咩方法都好都要有呢個決心,而唔係又想反共又笠水,千方百計避開玉石俱焚,要避免玉石俱焚既係政府唔係我地。

我睇唔到周保松篇文有呢個決心,正如劉細良之流,嗌句時代革命都話驚扣帽子唔好叫,我只係睇到一個上左岸既人見到示威慢慢指向中共就開始怕痛想叫停。
就是要有飯吃先企出來丫!
光復法治自由港,五大訴求別推搪
要繼續正名依場運動
保持住出師有名嘅嗰份背後理念
前輩語
短期極需要一場和理非集氣大會
出師有名,我地就要諗辦法爭取堆我地所講「無腦」「重藍」嘅支持

因為唔理任何光譜同智商,其實自由民主緊扣嘅就係為咗經濟民生,搵錢開飯養家

我地要令佢地明白,極權會被世界主流經濟背棄

包括俄羅斯,中國,非洲同東南亞某啲國家等
晨運前再推
其實根本充斥一堆唔識以大局著想嘅人,講真我睇堆煽情熱門Post嘅Comment,真心希望果堆Active推Post同「去邊玩」「去邊撚狗好」嘅連登仔唔係抗爭者主流。

出面另一個Post講劉細良針著「光復香港」口號,好明顯從中線大前題出發,相信反映香港大部份「理性派」(即係連登定義嘅左膠)嘅心態。但留言好明顯見到響連登仔嘅右傾世界入面,對其他「冇咁右」嘅意見落咗大前設

成日屌人割蓆其實係自己割緊人蓆

當屌緊人唔明白你地嘅時候,根本好少見到你地理性分析同融合人地嘅建議。

連登根本係一個傾側嘅地方,存在極少理性討論。呢場運動嘅光譜已經唔再係Continuous,係一個bimodal,連登仔如果搵唔到中間左傾嘅支持,根本唔夠力將中間派嘅和理非說服,填返兩個光譜中間個斷層...

土炮示意圖
自推無限次
推 真心要睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞