懇請大家睇睇周保松老師呢篇「論林鄭的新論述」

1273 回覆
2414 Like 36 Dislike
同意,佢根本冇打算講嘅野係用黎改變我哋諗法
因為佢知道我哋只會接受五大訴求
而佢唔打算處理。
佢而家做緊嘅,係企圖將義士污名化、邊緣化
將佢哋歸為社會小眾
然後放大前線義士嘅行為黎洗淺黃、淺藍、中立嗰堆人嘅腦,因為佢知道佢要嘅唔係所有人嘅民意,而係大部分嘅人就夠

//既然如此,指出林鄭這套論述的不合理(例如自由民主制度才能令香港有真正合理的穩定),以及使得它的社會基礎變得薄弱(例如抗爭和暴力其實沒有必然關係),就是當下每位抗爭者在行動時,必須認真對待的問題。//
推呀
PISH
屌好多人真係咁諗老一輩覺得要安定大家先有得搵食

到底點先佢地令佢地明白
搞到香港唔安定繁榮既係正正就係政府

香港一直有飯開係因為有自由有法治仲有良好治安
所以先有人黎投資咋冇左呢堆野香港同大陸有咩分別
而家又上街又罷工唔係因為要搞亂香港
係因為要保護我地既搵食既本錢咋
比起示威同各種衝突,上街亂打人而警察唔執法先係影響搵食呀
元朗出事之後第二日死城咁款就知啦
高質
臨時立法會好似冇曬聲氣
高汁
唔割𥱊係呢場運動可以持續到而家嘅原因之一
但係明明之前講好係

和理非-set deadline-勇武

尋日明明係罷工和理非回合,無啦啦衝乜鬼?
我喺集會埸地一個鐘都無,就有人出去佔馬路,差佬嚟到又有藉口9射催淚彈,集會被迫停左
我罷工嚟做乜?下下都勇武,你都要比和理非落埸㗎

我想問勇武,呢埸運動係咪已經唔受和理非玩?
我會支持泛民+街坊+連登仔 有泛民先易拎到曝光度 加其他人可以每日轉 有人想出黎講就出 咁就唔會有大台
要同泛民交易既應該係區議會選舉 比佢地帶下新人出黎增加曝光 佢都有著數
勇武衝左有用我會叫你衝,我自己都衝,但依家佢啲招已經出哂,就係乜都唔講,日日揾人同勇武打,然後日日講勇武,我想問如果佢用呢招,再衝會乜效果?

另外唔好講到勇武得衝呢招,邊個限制和里非唔可以變勇武,又有邊個限制到勇武轉和里非,從來呢啲野都係手段,唔係限制。

我地依家最重要係證明佢係錯嘅,事件無變質,所有野都係針對佢,五大訴求一直唔變
有飯食,好,好好,十分好,做豬也很好

香港點解有碗乾淨飯、醫生信得下丶⋯
因為什麼香港大陸不同,
就是不是你做官講乜就乜。

經濟上上下下,冇日冇之
但什麼萬億倒海,你日日返工交稅唔夠
港人治港,其實不是一個口號
要用港人思維丶港人利益行先

連獨查都做不到,警察社會之下冇完卵
冇腦嗰啲本身都冇腦
講咩都唔會轉變
推 我地都要重新思考
推 懇請多啲人睇
呢場, 係一場輿論戰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞