懇請大家睇睇周保松老師呢篇「論林鄭的新論述」

1273 回覆
2414 Like 36 Dislike
推推
Push
0805後文宣之戰 已經開始
push
簡而言之

道德乃人畜之別 政府之所以失信於民係誠信破產

運動之所以捱得耐過佔中乃民心所向

所向者 德也

各位要三思某些過激行為 如亂屌影相 亂打藍屍

水能載舟 亦能覆舟
和理非做嘢既時候
文宣可嘗試先直接一語道破林奠嘅詭計
再援引事例反駁林奠嘅論點

例:中年/老年人喺社會有穩定嘅生活固然可喜可賀,但年輕人對未來嘅衣食住行係徹底失望先走出黎抗爭。如果你覺得年輕人為整個社會大眾爭取共同嘅美好生活,當中付出嘅短暫代價係搞亂社會穩定同經濟,咁你只係愛你自己嘅生活,你一啲都唔愛呢個香港同佢嘅下一代。 (道徳綑綁)

例:整個抗爭運動之中,示威者對任何目標嘅攻擊破壞都係有目標性,唔係為亂而亂為打而打。試諗下,有幾多塊無辜商鋪嘅玻璃被示威者蓄意打爛?幾多無辜嘅人被示威者惡意攻擊?而且,喺運動入面,見證到幾多本來唔屬於香港人嘅互助互愛?人人唔計較自己付出幾多,凡物公用,皆因大家都劍指同一件不公嘅事!此情此景,豈不善哉?

最後再次提醒大家,真正令到社會混亂嘅係政府同埋共產黨。佢地有好明確嘅方法去極速解決問題,但佢地冇咁做到。幾多百萬人出黎、幾多人傷幾多人死佢地依然故我。呢個冷血刻毒嘅政權將佢地嘅戀權建築喺人民嘅身軀、社會嘅安寧之上,用大眾最關心嘅安穩同經濟作代價的去換取佢地自己嘅官位不敗,仲反過來誣陷為大眾謀福祉嘅抗暴者。

呢個時候你選擇企喺正義一方、選擇中立沈默、還是助紂為虐?
push
Push
真係要睇睇,林病再出招了
Pish
人地講得出實有原因,唔好淨係睇連登
周生
推 大家開始要用腦打仗了
推比多啲手足睇
你呢番說話俾勇武巴見到會好慘
因為連登嘅人係勇武至上
不在乎場運動嘅輸贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞