(救救手足) 有一種人叫偽中立深藍 ,可殺人於無形。

344 回覆
1308 Like 7 Dislike
回偽中立的思路,copy from fb

崇拜法律的你,每次講起示威者,總是以他們佔領馬路等犯法為由,然後架起了牆,捉著這一點,不再討論,凡是犯法,都是錯,都有問題,是示威者挑起問題,每一次討論,總會帶回到他們犯法點,因為你很信服權威。

那麼,警察呢?警察在這50天裡,也凌駕所有警察通例,基本上不受任何法律約束,連張建宗為警察道歉也錯。

有人仍舊說示威者也傷害警察,不停上載一些片段,証明示威者犯法。崇拜所謂的公平的你,請不要忘記,你認為的示威者犯法,而警方已經檢控了多過50人。然而濫權的警察,50天後,仍舊一個也未有停職、聆訊與受罰。如果要論公平,到底是那一邊永遠是雞蛋?警棍加上水喉戒指、向記者開槍、對示威者頭部及眼部射槍,是不是濫權?為什麼不調查元朗警局拉閘的原因?你追求的權威與公平,可否解釋一下?

如果早在6月16 200萬大遊行前,政府願意成立獨立調查委員會,同時調查警察與示威者,你所追求的公平就可以彰顯。可惜你沒有站在這一方,只是繼續不停沉醉你喜愛的專頁裡,繼續看示威者的「壞」,讓你樂透。

在追求公平的同時,請先問問自己的良心與良知。人心肉造,民眾給消防員的掌聲與給警察的噓聲對比,是人民在大是大非前,最好的証明。

#我每天都看文滙大公港人港地HkG乜乜乜
#不要說我也只沉迷在黃絲世界
#看盡只是為了知道不同人有不同想法
#但唔係要懶中立
#係大事大非前連沈教授都要站邊
#其實你扮中立已如王維基所講你已站在高牆一方
通常呢啲撚樣冷處理佢就得,一句屌埋去我討厭政治唔好喺度搞是非,我唔撚想聽就即刻收皮
推 好文
pushhh
完全係我屋企人
好簡單,做個偽中立深黃,以子之矛,陷子之盾
[文宜/鍵戰] 發覺呢排文宜/鍵戰唔夠力水
https://lih.kg/1380442
文長懶唔想睇
我覺得剩係問佢係咪支持警察縱容黑社會打市民就得
一句ko

廢話少講
已經唔會有中立
你中立我就當你藍
老豆老母係咁
大撚把啦
我老豆
其實TVB就係咁,所以影響好多人
有個frd exact7ly就係咁
不停話自己中立反修例
但係就話香港遲早係中国
又話逃犯條例係必須
啲示威者暴力 搞亂香港
搞到香港經濟差 阻佢發達
又笑出嚟啲兄弟話呢啲人第時比人點相出嚟揾唔到工抵死
自己又坐享其成睇住班手足幫佢爭取
已經費事同佢講 佢又不斷講起呢個話題
呢啲人真係以後冇frd做
比深藍更虛偽 份人自私精嚟
一班frd去旅行
乜都要為自己攞到最多着數又唔肯付出

ps. 佢fg, 中資銀行offer
推,我老豆老母係呢類人
+1
真中立應該係唔出聲 乜新聞都唔睇嗰啲
政治冷感撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞