(救救手足) 有一種人叫偽中立深藍 ,可殺人於無形。

344 回覆
1308 Like 7 Dislike
我都save咗呢篇
適當時候share去group大巴大巴車埋去班偽中立度
我也曾為中立而與人激辯. 現在放手解脫了, 所以才寫此文.
希望你同阿妹也能放手, 不要為偽藍絲而損害自己~
Nice post
Logic jj

有興趣同邏輯智障瘋狂思辯嘅,可以參考下呢幅圖 "Thou shalt not commit logical fallacies",羅列哂最common嘅邏輯謬誤同埋有埋例子。搵唔到中文version 梳鳩,但想了解更多可以Google一下副標題。

我包保佢哋會畀你激到口窒窒,跟住拍枱走人
今日先遇到一個
剛剛聽到個Frd講

中立= 中方立場.
我有個中學同學都係偽中立深藍,不過我覩中唔會嘗試同佢辦論 (屌佢都費事)
節錄自: 政治像玩爵士樂 - 王偉雄
「除了黃絲與藍絲,還有其他物種,其中一種我特別討厭,雖為極少數,但我倒霉,不時見到。此物種可能傾藍,也可能傾黃,他們的特點是自以為看通全局,自以為最理性,最會思考,一味批評抗爭者天真、愚蠢 、非理性、沒策略等等,卻又不會(其實是沒能力)提出甚麼具體的計策或方向。此等人,我稱之為moronic rationalists;他們以為人的世界和物理世界一樣,依從一定的法則而變化或發展,只要知識足夠,便可以運籌帷幄 、預測世局。奈何人的世界有太多因素和變數,『知識足夠』是無人能達到的境地,只要看看世上多少有關的專家學者在經濟預測和政治預測經常出錯,自然明白這道理。

分析政治和時事,不但須要掌握相關事實、數據和理論知識,還要了解人性,以及有同理心,懂得設身處地去了解當事人,才有較大的機會得到較正確的了解和做出較準確的預測。人的世界何其複雜,要了解這世界,除了謙卑和盡力,沒有其他更合適的態度。」
我老豆
係 兩老都藍
屋企嘈過幾次之後有共識唔再傾呢件事
我屋企人就係咁 根撚本就係自私自利兼極度無人性
俗稱犬儒
我嘈到琴晚無番屋企訓
唔想面對佢地
I feel you too
有用
唔該巴打

8月5齊罷工
多謝你
呢篇文好有用
好人一世平安
咁啱嘅
我老豆老母都係
我老母仲話佢睇戲咁睇
真係好心涼
[文宣]黑白大字報 政權罪行 遍地開花
https://lih.kg/1360258

豬糧!
我都已經好灰心 已經死心了
屋企人同自己對立係最辛苦
但好彩身邊好多同路人 好多謝你地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞