(救救手足) 有一種人叫偽中立深藍 ,可殺人於無形。

344 回覆
1308 Like 7 Dislike
身邊有幾個係咁,第一句話我就中立既,但係暴力點點點真係唔岩
佢地好鐘意將一件事拆做好多part去批評
例如佢地會講扔石係唔岩,但係唔會去理解扔石之前警察做左咩野
佢地會講沙田圍毆警案唔岩,但係唔會講黑警之前衝入去係咁打人
Lm
想同呢班人爭辯,
我覺得可以其人之道還施彼身,

首先扮返中立,「邊個想亂吖」、「邊個想見到暴力吖」、「我都支持警方執法㗎」,
一來等對方稍為鬆懈,二來又可同對方一樣立於道德高地,
然後伺機反擊,
策略係順水推舟借力打力以退為進似是而非

譬如樓主第5點「示威者有仇恨,仇恨不對,所以示威者不對。你支持?」
可以咁答:「邊個想仇恨吖,但仇恨之火真係互相燃燒,你睇警察而家都過度執法啦,扭手打頭推鬼婆,都拍低晒好難否認啦,咁示威者有咩理由唔嬲,武力有咩可能唔升級吖」基本上第6、8點都可以差不多咁答。

第7點「政府唔啱,但抗爭一定啱?」
又可以答:「係唔一定啱,但政府才可以解決問題吖嘛,唔通示威者解決問題咩」

第9點「抗爭者有心攪事,充滿暴力與仇恨的前設。」
可以以退為進:「的確有抗爭者可能搞事,咁一場運動咩人都有啦,亦唔排除警察有害群之馬故意挑起火頭,建制派議員都好多見風使舵的政棍啦,嗱有傳咋下,警方拉攏白衣黑社會打人,如果係,就真係有心搞事、火上加油。」

既然佢哋咁好鬥,咪等佢哋出招,然後見招拆招就可以。唔需要勞嘈,軟皮蛇最好。

仲有一招好好用,就係表面撐警,實質勁捉紀律錯處,譬如元朗警黑合作單嘢冇得拗啦,就係一個非常好嘅攻擊位,不妨加一腳:「我係非常支持警方執法,但點解要同黑社會聯手先?咩形象都冇晒啦!」,然後鳩吹:「我有好多藍絲朋友都屌,咁搞法仲邊有人支持佢哋。你就勁,咁都冇動搖,我就有少少,警黑合作真係不敢恭維,唔通你真係想黑社會治港?⋯⋯」

不過咁,係咪有需要拗贏佢哋,或拗贏佢哋係咪可以逐少逐少咁動搖佢哋,就見仁見智啦。以上係畀好似我咁鍾意包拗頸嘅巴絲參考,玩下佢哋都好
其實當你知道對手的性質,是一個無得救既深藍,你就會易做好多
如果佢好戰,帶侵略性,要做的是保護自己,未必係去迎戰。
咁被迫癲同被迫到自殺既機會就會低好多。
見唔少
相信好多屋企人都係咁
同佢地講乜都無用,佢地唔會聽因為佢地根本無思考能力而且they only see what they want to see
總之佢睇幾秒片就係真既,你比條完整版既佢話係假/係演員
其實佢哋成日話啲後生俾人煽動真係唔知點駁好 同佢講話係呀咁係咪最好咩都唔好做唔好出去唔應該用暴力 係留喺屋企日日睇TVB囉 然後等香港慢慢滅亡? 之後佢就會話香港遲早都係屬於中國冇辦法冇得避架喎
今朝番咗屋企 俾佢地屌到敗走
話我讀咁多年書點會變到咁無禮貌 讀屎片呀?
淨係識出去遊行示威 咁唔識得尊重人第時訓街啦
我阿媽話就話自己中立
但佢成日鬧政府 又支持示威者
分析得好好
push
exactly係形容緊我屋企親戚

我覺得佢地好噁心
咁你咪同佢講 你覺得太激進嗰班示威者都可以有道理 最緊要以其人之道還治其人之身
偽中立比真藍絲更討厭
邊說著沒有立場,邊單方指控示威者不是
沒有提及過半點政府、警方及藍絲的不是
這叫做中立?
我DLLM啦
然後又會loop 點都好 最解要社會乜乜柒柒
好分析,推!
呢d 冚家產最嘔心
哩D濕鳩彈出彈入真係好難應戰
推比多啲人睇到
要比他們更藍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞