幾舊水機頂盒睇ViuTV、NowTV、開電視、有線、港台,同CCTVB說不了!

498 回覆
94 Like 1 Dislike
樂視盒子睇唔到所有Now 頻道
試左換
之後係4.2度播
播到所有台
但明顯地冇原裝mediaplayer咁順
等唔等於android 5
試下裝mx player,揀用external player
以我理解exoplayer係好過internal media player喎
pull request我?
聽日先
我拎黎睇波 明顯地fps係差左
樂視?
其實係咪hardware差咋
Hardware係差
我用電話睇冇事
我用4.2
原裝player睇有線新聞+有線直播台順
Rthk會lag
Now+viu睇唔到
Opentv聲畫唔同步

但轉用exoplayer之後就睇到晒冇問題
不過fps差啲 冇咁smooth

我由v16開始cust左個比自己
依家寫左exoplayer 既fragment
除左有線兩個台之外
其他台都用exoplayer
Rthk用番原裝m3u8都冇事
上下制轉台識轉換合適player

所有台都播到 又清
新聞台冇咁smooth都ok
你想全部改做exo定部份台改好似我咁?
前者易 後者要啲時間
android tv 7.0
內置player
轉viutv即fc
同埋有冇得再縮小delay
全部
轉viutv係用方向掣,定主畫面入?
FC係成個app quit,定返出主畫面?
電視/機頂盒乜型號?

delay係指乜?
Fork左黎改
我呢
Fire TV stick減價中,兩舊幾水簡單飛起CCTVB
https://lih.kg/1435786
方向掣
成個app quit 不正常終止
ccc air stick 4k 原生android tv嚟

用tvhk睇now直播台同用電話開now news個網睇會慢十幾到幾十秒
個問題我得閒睇下,我唔係香港
確認一下,你用緊V21?

電腦直播個原理,係你問server拎一個playlist,個playlist入面放咗n個短片,砌埋你睇落好似不斷咁睇緊電視咁。唔同device問server拎嘅時間唔同,拎到果張playlist內容都唔一樣。你開n部機試,n部機播緊嘅嘢都唔一樣的。呢個同大氣廣播唔同嘅地方。
v21?
個app乜version?
play store裝最新版
play store應該是最新
Tvhk真心唔建議改晒做exo
因為廢機播會低fps
反而好似我咁一啲exo一啲mediaplayer會好啲
星期一得閒再搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞