圍村土生土長,想同大家分析圍村生態同地勢

1737 回覆
7222 Like 64 Dislike
我只係想大家aware到個issue
我冇資格做咩軍師 不嬲都係「兄弟爬山,各有各做」
我亦只係提出個問題比大家去集思廣益

推呀 元朗真係好多藍屍架 千其唔好諗住佢地會好似沙田居民咁好 相反元朗啲阿叔阿嬸有可能會係街邊講啲鳩野黎挑釁都未定
至於牛屎佬 完全唔撚想理佢地 走去打鳩佢搞鳩佢地村就直頭無撚謂 完全唔撚需要
不過我相信真正勇武派唔會咁易俾人煽動到 因為由6月開始佢地都無令我失望 咁高質素既義士唔會因爲啲牛屎佬而亂黎 留返啲力好過啦 一個都不能少
Push
一時又話眾籌比班牛屎佬
一時又集思廣益
收嗲啦
班人有心 幾百蚊會唔肯洗?
班友根本自甘墮落 助紂為虐
我咪解答左你囉
幾百蚊都唔肯洗就收嗲
仲要我地真香港人眾籌比你班牛屎佬?
你無撚野呀?
收檔啦 睇你p牌帶風向就知咩料
棍食兩家茶飯
P
👍
推!
up
我都係一個原居民
手足安全緊要 班友真係無性
Push
快推
推。我冇野講
我自認係深黃 新界北嘅原居民
由細到大 自己屋企全家都係「反中亂港」
我老豆係689仲未選特首前已同我講黎條友唔係好人
高永文做官時一早話佢係無良知嘅狗奴才
陳智思都係垃圾 結果一一應驗
我冇住過係自己條村 只係係唔同新界村住過
宜家有係自己原居民嘅群組

我想講班友 後生嘅我唔知但都應該有深藍
但係老個班係深藍到仆街 尤其係外國個班 人係外國 但就成9日指指點點 知D唔知D

6·9開始 我已經係群組到曲線L佢地 (尤其外國個班)
叫佢地返黎香港一齊共享大灣區榮耀 我會寫信要求取消一國兩制 恭候佢地回歸中華大地
7·21 都正路有歪理話市民係「先撩者賤」「保衛家園」
我冇屌佢地 我只係以理服人 話宜家係「無差別攻擊」「政府保護唔到市民」「撐警=撐黑社會打人 咁係侮辱撐警人士 自己諗清楚自己支持乜」

我想講 我好想屌9佢
但我最後決定拉晒一班唔出聲嘅鄉親係自個邊 「邊個話撐警=撐黑社會 就係柒頭」
結果係冇人再敢講歪理

但如果7·21搞祠堂 係絕對晒位黎班人入
因為佢地本身就係冇腦 係「無差別攻擊」先可「暫時」塞住佢地把口

所以一定唔可以搞祠堂比人有口實 你一搞係所有唔關事嘅鄉都會敵視出面市民 無謂比個機會佢地團結
否則 連深黃嘅自己人係群組都好難出聲

元朗係一定要去 要宣示不怕黑勢力嘅沫決心
要對凖政權 逼鄉事同黑勢力割蓆(口頭上都要)逼佢地覺得「撐警=撐黑社會」係有問題 要佢地都內部分化

五大訴求 缺一不可!

其實而家好多老果d都睇到fb 就算佢地睇到真野都唔會信 因為佢地係偏紅
元朗原居民表示認同。
有無諗過 只要有一個人衝 後面一齊行都就算無事都擔驚受怕 照顧埋同行手足既安全先最重要
都話我知眾籌行唔通,我強調嘅係要解決市區人同圍村人資訊不對稱嘅問題呀,你咁都睇唔明?巴打有冇好方法?只要你解決到呢個資訊不對稱問題,你講我乜都得。

重申八大訴求
一、徹底撤回修例
二、收回暴動定義
三、撤銷對今為所有反送中抗爭者控罪
四、徹底追究警隊濫權情況
五、以行政命令解散立法會,立即實行雙真普選
六、永不落實「社會信用評分系統」
七、移除全港「多功能智慧燈柱」
八、追究元朗鄉黑暴徒及警察失蹤
收嗲啦
727我就準備入去勇武
你自己係電腦面前打飛機啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞