圍村土生土長,想同大家分析圍村生態同地勢

1737 回覆
7222 Like 64 Dislike
好多村都係俾錢請人或者醒獅團黎舞龍舞獅,單靠自己村根本就唔夠人

叫外嫁女嘅老公幫手 on lun 9 錢又唔見分比人地?

二地勢第3 4個point講得岩,齋講南邊圍都有勁多條巷,勁深,行入小小都驚

千奇唔好行樓梯斜路去空地入村,你見嗰日班防暴都喺村口企唔入去就知
推,但唔支持到屋政策
屌你咩
我地727係為左同全世界講我地唔怕白色恐怖,而唔係要清黑社會門戶

最認同

清黑社會垃圾唔急
圍村去黑化,還我平靜鄉郊
和理非,不入村,不燒村
一早都話 你幾千人到無用 幾架車封大路你焗退去一米闊嘅巷仔比人single file就係咁先

班勇武派成日以為食2粒淚彈就無野驚 班黑警衰啲講句仲有節制
講到有機關咁喎
不支持圍村
有心機 推一推
幾十年元朗人表示深深認同,唯獨是囝囝係南邊圍人,而佢嗰日啲確放啲手下出黎打人,南邊圍唔係無辜的
btw嗰晚最多廈村人係真
巴打講得好詳細
可唔可以搵劉業強出黎幫手擺平佢, 又可以推佢上去清去西環勢力, 又可以connect埋傳統鄉事勢力
[大檸樂,求救] 有 fd o既 fd 俾人屈破壞何君燒老豆老母個墳!!!
https://lih.kg/1361691
大家做唔做到遊行完就上元朗站搭西鐵走呢?

日標只有對抗白色恐怖! 安全至上呀各位
幾架車? 幾千人唔好話反左佢, 搬哂去祠堂仲得
Push
其實劉世良尋日城寨段片講得有d道理, 旗號應該以反黑為主; 因為咁樣唔會觸動到班村民神經, 我地唔係要"侵佔"元朗, 係要反對黑社會勢力統治元朗。其實如果可以做到好似上水咁係比較好, 有鄉事派勢力企出黎支持遊行, 不過元朗應該難d.........新東同新西兩派勢力。
總之, 安全至上。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞