圍村土生土長,想同大家分析圍村生態同地勢

1737 回覆
7222 Like 64 Dislike
諗諗下
如果人地主動出擊最好就走
果日咁多傳媒係到
影到哂邊D先係真暴徒
到時再諗番何妖講過D咩
一條係生路 一條係不生路
文宣GO
隔離雞地就係黑勢力範圍
路好窄 對家可以四方百面咁包返我地
好難圍
推! 元朗真係深藍區,完全唔係沙田果種,就算只行元朗大馬路都可能比人掟屎,要有心理準備,同埋要好明確訴求係反黑而唔係反圍村,將有敵意的街坊減到最少
Push
轉載

【文credit:土生土長元朗仔】

元朗仔三十年出入南邊圍經驗同大家分享下。

1. 南邊圍唔係淨係住圍頭人。好多有頭有勢人士早已搬哂出去住 Yoho 住大屋,淨係大時大節(例如太公誕,或者星期日晚)先會嚟聚集,而留低的當然有黑道人有尼泊爾人(佢哋有幾兇狠可以留意返 2012 年南邊圍仇殺案),但亦都有多基層原居民或非原居民(其實唔係原居民就一定有錢),同埋好多貪呢度近西鐵而租呢度的無殼夫妻。冇錯呢度係龍蛇混雜的小城寨,但亦都係民居。

2. 南邊圍係圍村,但嚴格上佢亦係舊墟的南門。成個舊墟除咗兩個圍之外亦都連住有兩個屋苑(尚豪庭及鈞樂新邨)同兩間學校(鐘聲小學同耀道中學),而耀道中學響假日亦都會開放做禮拜堂。

3. 舊墟一整條長盛街有名滿清一條街,內裡周邊有晉源押、同益棧、大王廟同玄關二帝廟,四個都係一級歷史建築,係元朗老街坊的集體回憶,例如晉源押據小弟所知就是有個八十歲的伯伯定期為之整理,視如珠寶。

4. 南邊圍之西邊有西邊圍,東有東頭圍英龍圍大圍村,元朗人合稱五和同氣連枝,北亦有屬十八鄉的林氏山貝村,有咩事群起而攻,大夥兒只能向南退,一旦大馬路人潮未散,東南角又係 Yoho 末期地盤,只能經水門頭天橋撤退,而落橋位的泰祥街水車館街一帶,係人煙極密集的社區。

以上都係想話俾大家聽,一旦要衝,你衝的唔係政府建築唔係商業區,係民居,甚至係學校教會。

一旦要衝,你攪到的可能是一磚一瓦不能碰,亦係老街坊的心血古跡。

一旦要衝,唔好彩被圍堵四面楚歌,好彩走得到都可能波及民居。

所以,真係要衝?

我知道要忍得住佢哋的狂暴離譜唔容易,但今舖真係唔可以再兄弟爬山。

幾多人行入元朗,就幾多人行返出去。

轉載完

我好感謝連登 同 每一位手足兄弟姊妹 多次抗爭的付出 努力 甚至 不幸犧牲
所以今次727,我極度唔希望再有兄弟姊妹受傷 受苦 受害

我個人認為,今次流血機會好大,我下一post會將我覺得要注意的地方打出黎

唔係要打擊大家士氣,亦唔係要阻止大家衝,而係721大家有眼見,鄉黑係癲o既,我下一post會詳細分析,只係想大家衝之前,把握呢兩日,以最差情況作出最佳裝備先至好衝,否則後果堪虞,手足們 記者們 會極度傷 而我地眼白白睇住,但自己都受緊,無能向佢地伸出救援之手

先講一聲,你話嚇鬼又好 細膽又好
唔好抱僥倖心態而戰,因為對手鄉黑係唔需要顧及道德人權,無輿論壓力o既包袱
推推推
贊成
兩條樓梯一條斜路
一兩隊防暴已經可以封哂
Push
Push
住南邊圍附近,好想幫手,但好驚比人點相之後搞我屋企人
完全同意
如果真係住果頭就算啦
收下風再上黎講已經夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞