Fujifilm討論區 (47) 1655 與 1680 母親的抉澤

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
終於去左訂銀水xt2 5570

宜家支 90 頂住先
淨係evf?

mon要嗎?
將EVF同mon既亮度
改到同你電話睇差唔多
想問下大家 出xt-30 kit set要 1545定1855好?
諗住會出埋枝35.4

通常會用去旅行同拍片

15/16緊
請問影景廣角鏡除左上面講嘅samyang 12mm 仲有冇平平地嘅可以推薦下?
以前見過人講七工匠/老蛙?
利申 新手xt20+1855
samyang 12mm
2000頭都算好平
擁有過七工匠支12/2.8同s12。
七工暗角都好明顯,色水麻麻地,邊緣畫質衰落得好快,收到8-11光圈先用到,而且sharpness完全比不上s12。比多幾百上samyang好好多,呢個price range超廣可以推薦既都係得呢支(不過我最後都係買左10-24,開心使用中

另外老蛙9/2.8個價錢都夠你買2支samyang了
岩岩入左xh1
度度問都無grip set
最尾落樓下百老匯買
最尾一部,8190,total 3粒電,再加張ush1 64gb
扣番asia miles都係7750,包左兩粒s電再加張卡,好似有賺tim
淨係諗gripping 拍唔拍video iso制
就已經諗好了
早你兩日買,差唔多價錢
ching有咩鏡?
第一支鏡 多數影人
諗緊買23.4 35.4定35 f2
不過23.4靚就靚但係都幾貴
新手啱啱入左xt-30 18-55 kit
睇你35定係50(等效焦距)比較那手

一般人都覺得35比50難控制
35入鏡既野多咗,要考慮/控制既因素又多咗
50視角係比較有個明確目標,但相對會少少單調
唔覺得影人要靠晒景深。係你先咁on9
呢3枝嘅話,首先唔建議影人用f2
跟住就係35.4同23 .4
我覺得如果你冇50以上嘅鏡可以入35,又平啲
23其實自由度相對大啲,同埋係真係靚
不過冇35咁易突出主體,可能啱啱玩冇咁大成功感

利申有23.4 & 352
光圈大一級就係大一級

不過你想focus 快同準會玩snapshot 就f2啦

利申 35.4 用左2年無後悔過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞