Fujifilm討論區 (47) 1655 與 1680 母親的抉澤

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
都係搵舊post相出黎
f2

f5.6

最近對焦,f5.6都可以數布紋,覺唔覺解像力不足,就各位自行判斷
反正我覺得好夠,覺得唔夠可能要轉會了
咁師兄如果用xt3你會點建議

原post個選擇? (23 f2 / f1.4 / 35 f1.4?)
我自己係xt3,以上選擇有23f2 35.4
唔計35.4(因為算平,買支看門口都要),要f2 定 f1.4系列,睇你係要快要輕便,定係會聞相要多少少光圈bokeh

我唔聞相又唔介意個少少光圈,所以快同輕便重要dd
f/2可以見到中間字soft,收到f/4至f/8影像先清晰。支鏡輕巧,有WR,對焦速度快,街拍一流。我無話支鏡唔好,只係要知道佢嘅缺點同極限。
點解大部份人都推23.4 而無乜人推16.4?
我無太留意邊支多唔多人推
但焦段既問題好個人感覺,買定焦我就建議試清楚啱唔啱用先,24/35/50(等效)三個焦段最尷尬,有人話行多幾步就得,但個透視感/視覺唔同就係唔同,唔係行幾步就可以解決,睇你個人習慣焦段而選擇

我都聽過話16.4整體成像係好過23.4,我無長期使用我就唔清楚,要問番兩支都有既人
大家交流下

全開光圈soft好正常,公平講又大部分鏡都係既純粹我自己用遠近都一樣

F1.4要街拍一定無f2咁準確同爽快,各有各好,睇餸食飯
蕉距易用

除非你影室內同食物,唔係你好多時行到好近先影到
雖然其實我覺得23都係好近
街拍都會淆底
主要旅行影女朋友連景, 或者我同佢合照+景
所以16.4 同23.4 諗緊
23啦
回贈6月先做完
16會影到肥大
九月出16-80/4
對比16-55
大家會覺得邊支好
用緊XT3
1680 光圍雖然得4比1655 2.8小
但佢有防震仲好似幾勁下
應該可以彌補到光圈不足

唔知畫質係點
諗清楚,好多女友們都唔鐘意淺景深,要連人帶景,大光圈無用武
用XT3 要半按快門FOCUS , 螢幕D資訊先會出現, 即係ISO,快門,光圈呢D
有冇得SET 長期SHOW出黎
㩒Disp 掣
畫質其實睇返1655係一支富士最頂級red badge四支之一
同1680定位已經唔同

或者咁講,如果1680靚得過1655,本身已經又輕又平過佢
合唔合理
唔好意思 唔知新人係度問野岩唔岩
如果問錯post 有怪莫怪

想問巴絲有冇拎過部機上富士維修整過?
之前已經聽過人講 冇整扮整左 原機不動咁俾返你但錢照收
我部機入左水 佢話收返我清潔費 但部機啲制都仲係有異物感
個cs女人即刻西左我面 話師父盡左力清潔架喇
最後拗左一輪話 最多換個厚殻 但唔好諗住有咩大分別

其實係咪唔會救得返部機啲制?
同埋富士維修係咪求其過大台 已經係常識?

Sorry for 1999
咩機?
快門有問題?
富士維修係柒,但又未至於求其。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞