Fujifilm討論區 (47) 1655 與 1680 母親的抉澤

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
平好多
假架嘛
我淨係聽過人去 Amazon 等特價
未聽過人淘卡
自推
咁有咩app好用代替佢
唔係 default 已經係 preview 到嘅咩?
除非你 set 咗 “natural live view”

Exposure 你注意返,如果係A/S mode,佢會自動調節到適當曝光,所以你人手改光圈快門係唔會影響到 preview 個光度(除非去到極端 settings,部機救唔到個曝光)
咁大劑
即係原來A/S真係唔可以即時睇preview
咁都幾難用
點解唔對清楚先出鋪, 張行貨保養卡係寫咩number?

btw, 咩鋪頭黎
想問如果開左人面對焦影人,係咪SET左咩芍焦模式佢都會追住人樣?
另外有無話可以追們幾多個人?唔該
A mode 通常係為控制景深,live view 已經係 preview

S mode 通常係為控制 motion blur,本質上無法 preview

如果你想直接控制曝光,可能應該用 EV+-
我諗係有d相機操作概念上的誤解,唔關相機或品牌事
A / S mode 你調教光圈/快門,相機會即時自動調整快門/光圈(或ISO, 如設定自動ISO)到你測光模式的EV值,preview唔到曝光值係正常(或者應該話佢已經preview左比),應該就所有相機都係咁的
要調整曝光就用+/- EV
但例如係好暗環境S mode佢都會自動調節到個LCD睇得到個環境(就算已經係80分1秒, 160iso)
之後再較快門同iso都仲唔會影響到個LCD變番實際張相既效果(實際張相勁黑)
咁唔通想用呢兩個mode影相就應該每次試影幾次試效果
其實我想講既係宜家部機較左A/S mode就無法靠EVF同LCD睇影相後個結果
要試影幾次出黎睇再慢慢較
唔似m mode可以即時顯示
唔係宜家 <- 講到好似較錯左setting咁, 我已經reset過一次
係宜家先發現,之前一直用m mode
你講既係比較極端的情況,樓上有巴打講過
我認為算係一個設計成類似單反的操作,觀景器保持有影像。你單反用咩mode都唔會從OVF中睇到preview,只係睇EV值或靠經驗
在反無中,佢有得比你設定M mode中是否即時preview,係方便性的設計,至於點解唔在其他mode可以使用(我諗主要是S mode),咁你要問番相機廠方
相機setting開左wifi 定藍牙未
原來係咁
咁咪即係M mode開preview仲方便過其他mode
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞