Fujifilm討論區 (47) 1655 與 1680 母親的抉澤

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
平機配貴鏡
中獎了

恭喜
睇下書仔啦...

好明顯有野郁咗
有十項功能可以做到
其實想問下 夢遊咁多次
又好少見記者用富士
有無咩原因
manfrotto element 仲抵玩
用開細機 買咗 small 版 細細枝好輕便
放xe3 1855 23/2
Tg nxn500
放x-e3 only body
電池 畫質 成像
富士畫質成像比較差?
夜晚好易起渣
追焦對焦慢,細底夜拍唔掂,
後制寛容性底,無反電量差。
講到咁 仲有咩好
富士色係賣點 直出無難度 鏡群少相對平
影人色係幾粉幾靚 同埋重點有濾鏡玩 模擬菲林效果
富士色,Film simulations, 唔使執直出都見得人,呢幾點我覺得已經夠cover上面缺點

記者黎講,追求快狠準實用多過呢堆藝術要求
你指我?
其實個問題,已經引伸咗兩個問題出黎討論
一邊純粹討論相機設定
另一邊引伸咗對曝光概念認識問題

的確對曝光概念、不同mode操作了解後,就唔會產生唔preview問題

再答多次問題,講多少少
A mode好少有preview與拍攝後曝光不同問題,因快門可調整範圍大。
M mode可以自行設定,所以主要問題係S mode,其實S mode如果超出光圈可控制在正常曝光既情況下,LCD上個光圈值係會紅色咗,已經話緊你知over/under緊
咁多位巴打,我想買多支xc 50-230,想知個鏡頭回贈係唔係完左?回贈左支鏡大慨幾錢到?
黑色?
放fringer ef-fx pro 第一代

https://t.me/zkzk888
刨哂成個xt30用戶手冊網頁啦
學下睇EV表啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞