Fujifilm討論區 (47) 1655 與 1680 母親的抉澤

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
push
有無ching 對50/2有興趣,月頭買既行貨,屋企試鏡only,焦距唔啱自己
一陣諗住去買支50mm 定焦
有冇人用開天涯鏡? 我玩街拍多,諗緊入唔入支長鏡,或者直情一支天涯鏡玩
請問咁多位我用XA5點解連唔到個手機app嘅
真心請教 佢長按快門同定焦靚過變焦有乜關係
我諗緊一般人都唔會影幾百張相係同一個對象,同一個表情動作掛,仲要講變焦影出嚟一定比定焦差
有冇巴打用過蔡司touit 32 F1.8 X mount?上YouTube 得好少同XF 35 F1.4做比較
有冇啲咩意見咁?
想問各位巴打點睇支23mm 1.4 wr,機xpro1,想一鏡嚟影人同風景,本身一支35mm 覺得太窄,唔太方便
感謝分享
係sharp d 同bokeh 勁啲
但貴將近一倍
XF35.4我會keep到最後
其實我有1655,暫時都夠用
35左右的焦段想睇下有冇更多選擇先入
銀彈較少,35左右的焦段買左就唔會再轉鏡了(我指同焦段的話)
23mm f/2可以out,至於23.4定35.4好睇攝影習慣:我街拍會用35.4,景物集中啲畫面無恁凌亂。
23mm f/2最大缺點係一米內對焦能力同解像力低,35mm f/1.4都只係重七克。
恁35.4就係唯一選擇,中一35.95貴少少又重又手動質素高;七工35.2平又輕巧都係手動但質素唔好認真
咁你用 zoom lens 試吓自己鍾意咩焦距先

23/2 冇人講到咁差,如果想要 23 想輕可以照買
"23mm f/2 一米內對焦能力同解像力低"
對焦能力好個人,每人感覺唔同
但解像力低我認為唔係,之前都出過相比較最近對焦解像力,最大光圈差少少就支支都會,但收光圈可以解決問題,唔覺一米內外解像力係有分別
睇你用咩機,影開咩,追唔追求散景同對對焦速度有冇要求
我就用開XT30 23F2街拍
一米內對焦問題其實唔係問題, 只係降番到同35 1.4差唔多姐
除此之外完全冇問題
又輕又平又快又sharp
23/2 一米外對焦速度屌打35.4,輕同快都係街拍重點,23/2兩者皆備
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞