最難考的專業人士牌照

268 回覆
8 Like 21 Dislike
香港則師牌應該全世界數一數二難考,
同其他行業比亦係最難,好多人考左成10年都衰 同埋即使考完牌,人工同其他專業人士比亦係最低

有啲則師覺得自己係artist 而唔係專業人士咁簡單

其他專業人士考左個牌,人工起碼跳幾級,但則師考埋牌都係低過其他

計時薪 真係狗都唔屌

讀完個master出黎做aa, 人工仲低過grad e

4+1+2+1先等於人地grad e grad survey價錢
仲要比人話香港則師人工高

但其實講building, 則師收fee貴過engine/qs好多, 上面d大粒野食水深?定係則樓prelim貴?
工程師大大話話有十幾二十種牌

只係常見都五六種

好難一概而論
Archi
機械工程師
冇人知道有園境師存在
冇人知道有園境師存在

我朋友做緊
不過係園景師
難既定義應該係指自己能力之內控唔控制得到吧。只要自己夠能力同勤力就做到,咁唔叫難,最多叫辛苦,兩件事黎。

做醫生最難個位就係入U個下。第一次公開試有就有冇就冇。仲要Repeat公開試入會扣分。入其他科再搏transfer或者外國讀完返黎都係極少數。

讀醫好辛苦同難唔難做到醫生係兩件事。原因如上。

做律師最難係有好多關。公開試分數低過醫一d,但要自己搵internship,course會拉curve,GPA直接影響入唔入到PCLL,再要爭training contract/pupillage。對一般年青人黎講,我覺得讀law難一點。

但當然讀law有好多方法,即係JD/CPE呢d,又或者去外國讀再加conversion。做律師又可以係foreign registered lawyer咁。唔似醫生基本上你17,8歲唔生性你就好大機會做唔到。

Overall,我覺得普通人黎講做律師難d。但有錢既要做律師一定容易過做醫生。

計漏咗law考牌要計埋人脈
教車牌

呢個想考都無得考要等幾年
名校翱翔——當個精算師

精算學是近年香港學生趨之若鶩的「神科」,可是泰半學生只知「神科」難考上,卻不知其內容摘要,以為數學了得,兼修M1/M2便能應付上大學主修精算,查實精算學非單計數,在學術範疇的複雜性和知識層次上,比任何一個專業都不遑多讓,且難駕馭,精算專業目的是在未發生事件之前透過精密計算,將事件帶來的情緒失落,以及財產損失降到最低,精密計算出發生機率及可能導致的後果而進行評估,諸如在極端環境下包括死亡或全盤失效也要混算下去,盡可能減少損失,故此涉及的評估技術和層次必須包括分析技能、商業知識、社會趨勢、人類行為,以及訊息系統的運用等,才有可能設計出管理風險的系統。

精算學理應是碩士程度的專業學術課程;不過不少大學因應社會需求,已在本科的學士學位提供精算學,滿足市場快速變化下的金融產品能有效率應對風險的人力資源需求。

精算學入門學科是數學、統計學、機率學、財務、經濟、營運分析學等等;基礎知識搞不通,就沒法設計和制定相關事件發生的機率及減低風險措施。

香港並沒有精算專業試,無論在香港或海外大學修畢相關學科,皆要考海外的精算資格試,才有望被相關的企業僱用為精算師;現時英、澳、美、加皆有國際認可的精算師考試;如英國的IFoA(The Institute and Faculty of Actuaries)會認可世界各地的大學提供課程,並提供若干豁免考卷,認可名單還包括港大及中大的精算課程以及多間英國大學如Bristol、Kent、Leeds、Leicester、Manchester、Nottingham和內地及其他國家大學等,個別大學只提供碩士課程;提供學士課程的大學獲IFoA認受和豁免的考卷較少,不過Kent大學所提供本科精算學獲豁免考卷則較多,基礎技能合共八張由CT1至CT8的考卷皆獲豁免。(二之一)

章文彬
http://hd.stheadline.com/news/columns/333/20160227/428670/
海底燒焊會唔會收曬上面全部皮?

開post嗰陣想到呢個
所以縮窄為5行業討論

真係難嘅都唔拎得出黎講
香港職業單一化就真係難啲改善
車牌
難既定義應該係指自己能力之內控唔控制得到吧。只要自己夠能力同勤力就做到,咁唔叫難,最多叫辛苦,兩件事黎。

做醫生最難個位就係入U個下。第一次公開試有就有冇就冇。仲要Repeat公開試入會扣分。入其他科再搏transfer或者外國讀完返黎都係極少數。

做律師最難係有好多關。公開試分數低過醫一d,但要自己搵internship,course會拉curve,GPA直接影響入唔入到PCLL,再要爭training contract/pupillage。對一般年青人黎講,我覺得讀law難一點。

但當然讀law有好多方法,即係JD/CPE呢d,又或者去外國讀再加conversion。做律師又可以係foreign registered lawyer咁。唔似醫生基本上你17,8歲唔生性你就好大機會做唔到。

Overall,我覺得普通人黎講做律師難d。但有錢既要做律師一定容易過做醫生。

咁就算唔識人,PC畢業之後又好難話拎唔到牌既
人脈主要係影響你搵幾多姐
part 1就grad路過

Agger
以最common 5行: 醫, 法, 會計, 建築, 工程

依次序:
醫師 > 律師 > 則師 >> 工程師 > 會計師

咁就岩

見過好多工業學院/半工讀出身都考到工程師,會計師,測量師
極極極少數工業學院/半工讀出身考到律師, 則師
未見過工業學院/半工讀出身考到醫師(西醫/牙醫)

無得咁比
不過醫最難我認同,其他唔敢講

個試難考係專登架,係用黎阻止外來競爭

同埋香港過左30歲唔可以讀西醫,又少左批中途加入嘅機會
香港則師牌應該全世界數一數二難考,
同其他行業比亦係最難,好多人考左成10年都衰 同埋即使考完牌,人工同其他專業人士比亦係最低

有啲則師覺得自己係artist 而唔係專業人士咁簡單

其他專業人士考左個牌,人工起碼跳幾級,但則師考埋牌都係低過其他

計時薪 真係狗都唔屌

讀完個master出黎做aa, 人工仲低過grad e

4+1+2+1先等於人地grad e grad survey價錢
仲要比人話香港則師人工高

但其實講building, 則師收fee貴過engine/qs好多, 上面d大粒野食水深?定係則樓prelim貴?

人工唔係低 只係好多則樓ot冇補水 一個則師帶幾個aa就一team 跟幾單projects 單單日日都有新鮮事要解決 一日收幾百個email 重未計平時要regularly做既仆街文件 19會

就咁同一般工比咪覺得高,但睇埋付出既時間同心機,再睇埋個工作量,同其他專業比就低啦,好多專業30歲已經儲夠經驗準備可以再升,但則師你三十幾歲可以考到牌已經叫好勁
MBBS 畢業試唔難 (passing rate > 90)
專科試好撚難 (passing rate 30-40%)
講建築, 其實都好難有個standard 去比
話工程師難,都有幾種
civil hkie 係難,但ice 同佢又互認,咁又點計
building eng 又聽講極少數人會係三十歲前pass,但佢本身又少人考
不過真心覺得mhkia 班友係顛ge, 門檻高又要考好耐
MBBS 畢業試唔難 (passing rate > 90)

passing rate 高
皆因個個天資好夠勤力,讀書讀到嘔血

咁講法,即是律師牌唔太難攞

唔好咁biased 啦樓豬
http://www2.hkedcity.net/sch_files/a/kss/kss-car/public_html/top10.htm
以前醫科收生分數唔係最高passing rate咪又係一樣咁高

唔好咁biased 啦樓豬
http://www2.hkedcity.net/sch_files/a/kss/kss-car/public_html/top10.htm
以前醫科收生分數唔係最高passing rate咪又係一樣咁高

17年前
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞