最難考的專業人士牌照

268 回覆
8 Like 21 Dislike

見過好多工業學院/半工讀出身都考到工程師,會計師,測量師
極極極少數工業學院/半工讀出身考到律師, 則師
未見過工業學院/半工讀出身考到醫師(西醫/牙醫)

得閒去轉中大係金鐘個法律學院
大把蠢西大陸西英文都唔識既廢西讀law

讀law =/= 最終考到牌

中大好撚易入pcll
仲有城大都係

我好多同學都無cu pcll offer
Pcll同學勁多jd同overseas

我意思就係jd好多垃圾
Faculty又特別照顧派靚grade
所以jd入pcll好撚易,尤其cu
成堆廢西靠jd做律師

pcll好易合格?

中大都好容易下
HKU就
一定係醫生 並冇其他
iQ EQ Aq 小一樣都唔得

事實上除非有人讀晒咁多科,如果唔係根本無人知邊個牌難考啲,大家都只係分享緊自己嘅鳩估。

ive 仔都考得掂嘅牌 (e.g. acc, surveying, bse, etc)
難極有限呱

Surveying 近呢五年考,你搵個有牌嘅 得ive學歷俾我睇下

我意思係,有mhkis係ive, ad, hd 出身 (後補 sugy degree)
身邊都有幾個

識得有d 老一輩mhkis 連degree都冇
佢地考嗰時poly仲未係大學

btw, surveying比起其他專業真係唔難

agreed
一定係醫生 並冇其他

睇你指邊樣,內外全科醫學士畢業定專科畢業
醫生係難入學
但只要成功入讀,港大同中大嘅醫科合格率好高 ( 雖然幾乎每年都有人頂唔順 / 唔鐘意而 quit, 但一定係單位數字)

但係講到專科試就難到飛起
呢啲係幾年前嘅資訊,果陣每年每間都係 170 人左右,而家每年每間有 200 人,會肯定有無多咗人 quit / fail
以最common 5行: 醫, 法, 會計, 建築, 工程

依次序:
醫師 > 律師 > 則師 > 工程師 > 會計師

冇人同意

一定係醫生 並冇其他

醫生係難入學
但只要成功入讀,港大同中大嘅醫科合格率好高 ( 雖然幾乎每年都有人頂唔順 / 唔鐘意而 quit, 但一定係單位數字)

呢啲係幾年前嘅資訊,果陣每年每間都係 170 人左右,而家每年每間有 200 人,會肯定有無多咗人 quit / fail

search過,全港好似得70幾80個皮膚科醫生
但問起人,幾乎人人睇過皮膚科醫生
Landscape Architect

唔好講考牌 幾多個肝都唔夠你讀

真係咁難讀?
點解我識親啲landscape arch都係又無料又垃圾 spec都唔識 得把垃圾口

冇牌?

真係咁難讀?
點解我識親啲landscape arch都係又無料又垃圾 spec都唔識 得把垃圾口

唔會難得過architecture mhkia
一定係醫生 並冇其他

醫生係難入學

合格率高係因為入面差唔多全部都係神
神都讀到狗咁
一定係醫生 並冇其他

醫生係難入學

神都讀到狗咁

正解

真係咁難讀?

landscape 人唔笑狗都吠,讀到一早讀撚左archi 啦
事實上除非有人讀晒咁多科,如果唔係根本無人知邊個牌難考啲,大家都只係分享緊自己嘅鳩估。

ive 仔都考得掂嘅牌 (e.g. acc, surveying, bse, etc)
難極有限呱

Surveying 近呢五年考,你搵個有牌嘅 得ive學歷俾我睇下

我意思係,有mhkis係ive, ad, hd 出身 (後補 sugy degree)
身邊都有幾個

識得有d 老一輩mhkis 連degree都冇
佢地考嗰時poly仲未係大學

btw, surveying比起其他專業真係唔難

FHKIS既老臣子有堆都係啦 果時poly都無degree, 就算CY都係過英國讀埋degree

同意,surveying又快,畢業兩三年就考得
scheme a好似要四年先考得,btw bse牌難考
以最common 5行: 醫, 法, 會計, 建築, 工程

依次序:
醫師 > 律師 > 則師 > 工程師 > 會計師

冇人同意

刪咗會計師就啱

見過好多工業學院/半工讀出身都考到工程師,會計師,測量師
極極極少數工業學院/半工讀出身考到律師, 則師
未見過工業學院/半工讀出身考到醫師(西醫/牙醫)

得閒去轉中大係金鐘個法律學院
大把蠢西大陸西英文都唔識既廢西讀law

讀law =/= 最終考到牌

中大好撚易入pcll
仲有城大都係

我好多同學都無cu pcll offer
Pcll同學勁多jd同overseas

我意思就係jd好多垃圾
Faculty又特別照顧派靚grade
所以jd入pcll好撚易,尤其cu
成堆廢西靠jd做律師

pcll好易合格?

超過九成半
測量師 QS, 我考個年合格率 廿幾%

廿幾咁高就企埋一邊啦 而家RICS 合格6成 結構工程師先10幾%

申利 唔合格既垃圾

QS近幾年都3x% passing rate

真係咁難讀?

樓主好盲撐archi

真係咁難讀?

樓主好盲撐archi

醫>律>則
非盲捧
一定係醫生 並冇其他

一睇就知你係井底
一定係醫生 並冇其他

醫生係難入學

神都讀到狗咁

HKU Law啲人一樣咁top都有一大堆入唔到PCLL
Logic fail
會計師
一定係醫生 並冇其他

一睇就知你係井底

講下點井底

不如你講下對其他行業牌照認識幾多,例如法律系
一定係醫生 並冇其他

一睇就知你係井底

講下點井底

不如你講下對其他行業牌照認識幾多,例如法律系

part time 文理商底都可以讀law做律師
點都唔夠medic嚟
如果我仔女係天才,讀乜都考到牌,我會recommend 佢地讀medic

利申:建築撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞