最難考的專業人士牌照

268 回覆
8 Like 21 Dislike
肯肯定係機師

機師同船長都好難

環繞番我講嗰5行嚟討論

環繞呢5 行有咩好討論?

太多行業。。。好難有結果地討論

一時又太空飛行師,一時又鍊金術師。。。
Architect呢屌
點解咁多人會覺得精算師牌難考過醫生牌

兩行都唔識人,想知點解

One of the requirement is PHD for actuarial
利申:aus jj

精算牌同PHD有咩關係?
點解咁多人會覺得精算師牌難考過醫生牌

兩行都唔識人,想知點解

One of the requirement is PHD for actuarial
利申:aus jj

精算牌使撚考PhD?
Architect呢屌

你唔知咩係則司?
Architect呢屌

你唔知咩係則
Architect呢屌

你唔知咩係則

打兩次都錯
事實上除非有人讀晒咁多科,如果唔係根本無人知邊個牌難考啲,大家都只係分享緊自己嘅鳩估。
肯肯定係機師

機師同船長都好難

有錢就考到
有牌同做民航機師兩樣野黎
有d engine牌好難考
事實上除非有人讀晒咁多科,如果唔係根本無人知邊個牌難考啲,大家都只係分享緊自己嘅鳩估。

ive 仔都考得掂嘅牌 (e.g. acc, surveying, bse, etc)
難極有限呱

呢個回覆 屌打曬上面
以最common 5行: 醫, 法, 會計, 建築, 工程

依次序:
醫師 > 律師 > 則師 >> 工程師 > 會計師

咁就岩

見過好多工業學院/半工讀出身都考到工程師,會計師,測量師
極極極少數工業學院/半工讀出身考到律師, 則師
未見過工業學院/半工讀出身考到醫師(西醫/牙醫)

得閒去轉中大係金鐘個法律學院
大把蠢西大陸西英文都唔識既廢西讀law

讀law =/= 最終考到牌

中大好撚易入pcll
仲有城大都係

我好多同學都無cu pcll offer
Pcll同學勁多jd同overseas
肯肯定係機師

機師同船長都好難

環繞番我講嗰5行嚟討論

比個定義黎大家會易討論d

例如:
總人數<-- 你所講呢5 個行業都多人畢業,已經比其他專業多好多人

入學要求<- 純粹講公開考試成績就醫生,但讀到pcll嘅or 前面有人提過嘅cp ep,佢地公開考試成續可能同醫科生一樣咁top, 只係佢地讀其他科,都有唔少幾條A 讀會計,呢點比較難比較

競爭率<-- pcll, cp, 呢d競爭率好高

exactly
飛機師?
社工呢 讀兩年就有牌
太空人
肯肯定係機師

機師同船長都好難

環繞番我講嗰5行嚟討論

比個定義黎大家會易討論d

例如:
總人數<-- 你所講呢5 個行業都多人畢業,已經比其他專業多好多人

入學要求<- 純粹講公開考試成績就醫生,但讀到pcll嘅or 前面有人提過嘅cp ep,佢地公開考試成續可能同醫科生一樣咁top, 只係佢地讀其他科,都有唔少幾條A 讀會計,呢點比較難比較

競爭率<-- pcll, cp, 呢d競爭率好高

醫生有啲專業牌,勁難入(因為好搵錢下)
e.g. 生殖科(可做人工授孕,簡性別。。),hk好少婦產科醫生有呢個牌頭,憾稱專科中的專科

ive 仔都考得掂嘅牌 (e.g. acc, surveying, bse, etc)
難極有限呱

ive連archi牌都鋪緊路啦
飛機師?

ATPL有錢就考到啦, 但你有個牌唔等於有AIRLINE請你

難極有限呱

ive連archi牌都鋪緊路啦

有得讀 =/=最終考到牌
以最common 5行: 醫, 法, 會計, 建築, 工程

依次序:
醫師 > 律師 > 則師 >> 工程師 > 會計師

咁就岩

見過好多工業學院/半工讀出身都考到工程師,會計師,測量師
極極極少數工業學院/半工讀出身考到律師, 則師
未見過工業學院/半工讀出身考到醫師(西醫/牙醫)

得閒去轉中大係金鐘個法律學院
大把蠢西大陸西英文都唔識既廢西讀law

讀law =/= 最終考到牌

中大好撚易入pcll
仲有城大都係

我好多同學都無cu pcll offer
Pcll同學勁多jd同overseas

我意思就係jd好多垃圾
Faculty又特別照顧派靚grade
所以jd入pcll好撚易,尤其cu
成堆廢西靠jd做律師
測量易考又唔值錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞