最難考的專業人士牌照

268 回覆
8 Like 21 Dislike
以最common 5行: 醫, 法, 會計, 建築, 工程

依次序:
醫師 > 律師 > 則師 >> 工程師 > 會計師

咁就岩

見過好多工業學院/半工讀出身都考到工程師,會計師,測量師
極極極少數工業學院/半工讀出身考到律師, 則師
未見過工業學院/半工讀出身考到醫師(西醫/牙醫)

得閒去轉中大係金鐘個法律學院
大把蠢西大陸西英文都唔識既廢西讀law

讀law =/= 最終考到牌

中大好撚易入pcll
仲有城大都係

我好多同學都無cu pcll offer
Pcll同學勁多jd同overseas

我意思就係jd好多垃圾
Faculty又特別照顧派靚grade
所以jd入pcll好撚易,尤其cu
成堆廢西靠jd做律師

pcll好易合格?
測量易考又唔值錢

mps max pt44
品酒師
測量師 QS, 我考個年合格率 廿幾%
點解咁多人會覺得精算師牌難考過醫生牌

兩行都唔識人,想知點解

One of the requirement is PHD for actuarial
利申:aus jj

精算牌使撚考PhD?

Aus pathway 要
只係知engine嚟講geotechnical最難考牌
點解咁多人會覺得精算師牌難考過醫生牌

兩行都唔識人,想知點解

One of the requirement is PHD for actuarial
利申:aus jj

精算牌使撚考PhD?

唔係associate喎,SOA 係唔洗,但你睇下澳洲part 3
事實上除非有人讀晒咁多科,如果唔係根本無人知邊個牌難考啲,大家都只係分享緊自己嘅鳩估。

ive 仔都考得掂嘅牌 (e.g. acc, surveying, bse, etc)
難極有限呱

Surveying 近呢五年考,你搵個有牌嘅 得ive學歷俾我睇下
事實上除非有人讀晒咁多科,如果唔係根本無人知邊個牌難考啲,大家都只係分享緊自己嘅鳩估。

ive 仔都考得掂嘅牌 (e.g. acc, surveying, bse, etc)
難極有限呱

Surveying 近呢五年考,你搵個有牌嘅 得ive學歷俾我睇下

qs同bs都比工程師相對易啦 咪再講survey難啦 ching
高級魔法師
利申做左一年初級魔法師

難極有限呱

我意思係,有mhkis係ive, ad, hd 出身 (後補 sugy degree)
身邊都有幾個

難極有限呱

mhkia, 絕大部分天子門生
睇完個poat
連登真係冇專業人仕

難極有限呱

qs同bs都比工程師相對易啦 咪再講survey難啦 ching

冇講過話難過engine, 但計合格率黎講都唔算易啦
睇完個poat
連登真係冇專業人仕

海底燒焊會唔會收曬上面全部皮?
一定係獵人
海底燒焊會唔會收曬上面全部皮?

開post嗰陣想到呢個
所以縮窄為5行業討論

難極有限呱

我意思係,有mhkis係ive, ad, hd 出身 (後補 sugy degree)
身邊都有幾個

識得有d 老一輩mhkis 連degree都冇
佢地考嗰時poly仲未係大學

btw, surveying比起其他專業真係唔難
一定係「營養師」牌啦
音樂家

其實唔難
Landscape Architect
Landscape Architect

唔好講考牌 幾多個肝都唔夠你讀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞