最難考的專業人士牌照

268 回覆
8 Like 21 Dislike
一定lawyer難過doctor 係香港
醫入到bachelor 就基本上做醫生
law 入到仲要再pcll 又走50%人

聽閒company secretary 香港牌都係好難 fail rate more than 80%

com sec is rubbish. all 臭閪

而家先知secretary有牌考

Qualified Secretary
一定係醫生排第一,六年要讀哂內外全科仲要去實習(尤其是year3打後邊讀邊做),讀嘅嘢又多,聽大學fd講每年都有人被quit。

至於難考嚟講,其實有冇諗過係因為讀得醫都幾識讀書所以passing rate高啲?

llb cgpa唔過3.3就真係白讀四年

咁撚大口氣
你知唔知有啲仆街killer科可以無啦啦D range人(criminal procedure, land 3, evidence, etc)

醫科唔洗追hon又唔洗自己報工搵intern其他雜科又唔計gpa已經輕鬆返唔少
無錯我知醫科pass一科比普通科難,但pass左就可以,law呢啲科要爛grade情況下chur hon衝a range難度更甚

再者00年個陣醫科收嘅都唔係最top而家人地咪又係執晒業,唔好過度神化任何科目

pass 左就可以 law 撚都可以尻hea 爛grade
其實用個求pass 同 衝A range 比較
大把Medic 仔夠衝丁 用個堆比較好似好D
其實兩科都係痴尻線
係要踩低別人抬高自已
一定係醫生排第一,六年要讀哂內外全科仲要去實習(尤其是year3打後邊讀邊做),讀嘅嘢又多,聽大學fd講每年都有人被quit。

至於難考嚟講,其實有冇諗過係因為讀得醫都幾識讀書所以passing rate高啲?

llb cgpa唔過3.3就真係白讀四年

咁撚大口氣
你知唔知有啲仆街killer科可以無啦啦D range人(criminal procedure, land 3, evidence, etc)

醫科唔洗追hon又唔洗自己報工搵intern其他雜科又唔計gpa已經輕鬆返唔少
無錯我知醫科pass一科比普通科難,但pass左就可以,law呢啲科要爛grade情況下chur hon衝a range難度更甚

再者00年個陣醫科收嘅都唔係最top而家人地咪又係執晒業,唔好過度神化任何科目

其實兩科都係痴尻線
係要踩低別人抬高自已

Medic pass就可以做到普通醫生,law撚爛grade就考唔到牌,咁都唔明
衝distinction 嘅incentive點都少過衝a range, 好goa同差goa係天與地,前者已經平步青雲
醫科生distinction 晒salary會特別高咩
同埋我係叫佢唔好神化任何科,點解講到醫科係神聖不可侵犯講事實都比人話踩低,同耶教有咩分別,不要問只要信
機師?

<em>llb cgpa唔過3.3就真係白讀四年</em>

咁撚大口氣

其實兩科都係痴尻線
係要踩低別人抬高自已

Medic pass就可以做到普通醫生,law撚爛grade就考唔到牌,咁都唔明
衝distinction 嘅incentive點都少過衝a range, 好goa同差goa係天與地,前者已經平步青雲
同埋我係叫佢唔好神化任何科,點解講到醫科係神聖不可侵犯講事實都比人話踩低,同耶教有咩分別,不要問只要信

Agree
LLB 死讀難讀大把冇pcll
medic 入到就已經唔洗愁

聽閒company secretary 香港牌都係好難 fail rate more than 80%

好多legal account同admin knowledge 要跟
Listed com 一定要有qualified com sec

[i]llb cgpa唔過3.3就真係白讀四年[i]

咁撚大口氣

其實兩科都係痴尻線
係要踩低別人抬高自已

Agree

medic 神唔神聖就唔知
但肯定神乎其技
隻手俾人斬落嚟,醫生都可以駁番啲血管,神經。。
問最難考既入黎得五樣

一講到呢樣一定係medic pcll actu archi大打交架喇
難既定義應該係指自己能力之內控唔控制得到吧。只要自己夠能力同勤力就做到,咁唔叫難,最多叫辛苦,兩件事黎。

做醫生最難個位就係入U個下。第一次公開試有就有冇就冇。仲要Repeat公開試入會扣分。入其他科再搏transfer或者外國讀完返黎都係極少數。

讀醫好辛苦同難唔難做到醫生係兩件事。原因如上。

做律師最難係有好多關。公開試分數低過醫一d,但要自己搵internship,course會拉curve,GPA直接影響入唔入到PCLL,再要爭training contract/pupillage。對一般年青人黎講,我覺得讀law難一點。

但當然讀law有好多方法,即係JD/CPE呢d,又或者去外國讀再加conversion。做律師又可以係foreign registered lawyer咁。唔似醫生基本上你17,8歲唔生性你就好大機會做唔到。

Overall,我覺得普通人黎講做律師難d。但有錢既要做律師一定容易過做醫生。
五行都係OT到爆

[i]llb cgpa唔過3.3就真係白讀四年[i]

咁撚大口氣

其實兩科都係痴尻線
係要踩低別人抬高自已

Agree

medic 神唔神聖就唔知
但肯定神乎其技
隻手俾人斬落嚟,醫生都可以駁番啲血管,神經。。

巴打考咗archi牌?
對cu cityu kongu archi各有咩睇法?
五行都係OT到爆

d architect成日凌晨出email
難既定義應該係指自己能力之內控唔控制得到吧。只要自己夠能力同勤力就做到,咁唔叫難,最多叫辛苦,兩件事黎。

做醫生最難個位就係入U個下。第一次公開試有就有冇就冇。仲要Repeat公開試入會扣分。入其他科再搏transfer或者外國讀完返黎都係極少數。

讀醫好辛苦同難唔難做到醫生係兩件事。原因如上。

做律師最難係有好多關。公開試分數低過醫一d,但要自己搵internship,course會拉curve,GPA直接影響入唔入到PCLL,再要爭training contract/pupillage。對一般年青人黎講,我覺得讀law難一點。

但當然讀law有好多方法,即係JD/CPE呢d,又或者去外國讀再加conversion。做律師又可以係foreign registered lawyer咁。唔似醫生基本上你17,8歲唔生性你就好大機會做唔到。

Overall,我覺得普通人黎講做律師難d。但有錢既要做律師一定容易過做醫生。

巴打漏左,好多去外國讀一兩年水鬼昇城隍non-jupas入醫科,呢堆人本身考香港公開試一定入唔到medic
所以有錢做乜都得先岩

無知唔係罪
唔好串柒柒
Com sec 唔係普通花瓶秘書
五行都係OT到爆

所謂專業就係ot 無補水既代名詞
五行都係OT到爆

夜晚11點幾見到佢封email, 心諗ot到咁夜,點知第2朝起身見到佢3am同6am都有出email, 慘撚到
香港則師牌應該全世界數一數二難考,
同其他行業比亦係最難,好多人考左成10年都衰 同埋即使考完牌,人工同其他專業人士比亦係最低

有啲則師覺得自己係artist 而唔係專業人士咁簡單

其他專業人士考左個牌,人工起碼跳幾級,但則師考埋牌都係低過其他

計時薪 真係狗都唔屌

讀完個master出黎做aa, 人工仲低過grad e
五行都係OT到爆

夜晚11點幾見到佢封email, 心諗ot到咁夜,點知第2朝起身見到佢3am同6am都有出email, 慘撚到

專業人士只會愈來愈辛苦,讀嘅野愈來愈多,,工時愈來愈長

反而保險地產金融先最搵錢
以最common 5行: 醫, 法, 會計, 建築, 工程

依次序:
醫師 > 律師 > 則師 >> 工程師 > 會計師

咁就岩

見過好多工業學院/半工讀出身都考到工程師,會計師,測量師
極極極少數工業學院/半工讀出身考到律師, 則師
未見過工業學院/半工讀出身考到醫師(西醫/牙醫)

無得咁比
不過醫最難我認同,其他唔敢講

好多legal account同admin knowledge 要跟
Listed com 一定要有qualified com sec

但律師 會計師都qualify做list co cim sec 唔係咁有優勢

無知唔係罪
唔好串柒柒
Com sec 唔係普通花瓶秘書

一係未番過office 工 一係喺公司做地底黎
com. sec 都唔知係乜真係得啖笑
香港則師牌應該全世界數一數二難考,
同其他行業比亦係最難,好多人考左成10年都衰 同埋即使考完牌,人工同其他專業人士比亦係最低

有啲則師覺得自己係artist 而唔係專業人士咁簡單

其他專業人士考左個牌,人工起碼跳幾級,但則師考埋牌都係低過其他

計時薪 真係狗都唔屌

讀完個master出黎做aa, 人工仲低過grad e

4+1+2+1先等於人地grad e grad survey價錢
仲要比人話香港則師人工高

但律師 會計師都qualify做list co cim sec 唔係咁有優勢

咁就錯喇 搵com sec firm做平好多
特別係公司啲doc 亂到趴喺到 要搵人執屎
少少錢就做撚死佢地 我都覺得慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞