最難考的專業人士牌照

268 回覆
8 Like 21 Dislike
地產分析師成日要隻抽,要好抽得先考到
地產分析師成日要隻抽,要好抽得先考到

IT 成日變, 考完又考,
其他牌可以不變

少年 專業人士要持續進修是常識吧

律師被逼每年都要上堂學野,而每日都會有新cases
唔係一勞永樂嫁

上親CPD啲人唔係瞓覺就玩電話
MBBS 畢業試唔難 (passing rate > 90)
專科試好撚難 (passing rate 30-40%)

passing rate 高
皆因個個天資好夠勤力,讀書讀到嘔血

唔好咁biased 啦樓豬
http://www2.hkedcity.net/sch_files/a/kss/kss-car/public_html/top10.htm
以前醫科收生分數唔係最高passing rate咪又係一樣咁高

17年前

唔關事
Medic 畢業試係多嘢讀,但程度唔深
專科試另外一個世界
仲有一個全職讀書
一個返工on call 放工已經死咗半條命

其他專業人士考左個牌,人工起碼跳幾級,但則師考埋牌都係低過其他

計時薪 真係狗都唔屌

讀完個master出黎做aa, 人工仲低過grad e

4+1+2+1先等於人地grad e grad survey價錢
仲要比人話香港則師人工高

但其實講building, 則師收fee貴過engine/qs好多, 上面d大粒野食水深?定係則樓prelim貴?

人工唔係低 只係好多則樓ot冇補水 一個則師帶幾個aa就一team 跟幾單projects 單單日日都有新鮮事要解決 一日收幾百個email 重未計平時要regularly做既仆街文件 19會

就咁同一般工比咪覺得高,但睇埋付出既時間同心機,再睇埋個工作量,同其他專業比就低啦,好多專業30歲已經儲夠經驗準備可以再升,但則師你三十幾歲可以考到牌已經叫好勁

上面兩位exact7ly 講中哂
8,9點走已經係基本
未計突發野已經唔夠時間做
巴士員

巴士師機
巴士員

巴士師機

有幾難呀屌
Authorized Person 計唔計

其實 mhkia 難 定係 AP(S) 難?

聽日問下老闆先
救生牌
難考到仆街

聽日問下老闆先

ur boss is mhkia+mhkis+ap ?
救生牌
難考到仆街

在ATPL前面,什麼牌都不值一提

ATPL有錢有時間就考到架啦
太空人
難既定義應該係指自己能力之內控唔控制得到吧。只要自己夠能力同勤力就做到,咁唔叫難,最多叫辛苦,兩件事黎。

做醫生最難個位就係入U個下。第一次公開試有就有冇就冇。仲要Repeat公開試入會扣分。入其他科再搏transfer或者外國讀完返黎都係極少數。

讀醫好辛苦同難唔難做到醫生係兩件事。原因如上。

做律師最難係有好多關。公開試分數低過醫一d,但要自己搵internship,course會拉curve,GPA直接影響入唔入到PCLL,再要爭training contract/pupillage。對一般年青人黎講,我覺得讀law難一點。

但當然讀law有好多方法,即係JD/CPE呢d,又或者去外國讀再加conversion。做律師又可以係foreign registered lawyer咁。唔似醫生基本上你17,8歲唔生性你就好大機會做唔到。

Overall,我覺得普通人黎講做律師難d。但有錢既要做律師一定容易過做醫生。

入醫科, A Level 就難 ( sorry,老了,不過我估dse都差唔多)
但仲有人係國際試 / 外國返嚟 / transfer / second degree , 早幾年一班170 人嚟講,呢批人大約有三分一

醫難唔難讀?話難,啲料就難到飛起; 話易,其實醫科好講合作,有咩唔明一班同學都好幫得手,最終唔係咁難過到嘅

法律其實香港嘅入學分數同醫差唔多。最大鑊係 pcll 得番一半人入到,外加 JD 夾擊。無人脈又無錢,做大律師同自殺無分別,亦好難入到大行。

老實講我覺得窮人嚟講律師難做過醫生。
醫生返到醫院換制服嘅,我見過有副顧問醫生着街坊裝返工,對鞋仲要爛晒
律師就算係細行都起碼要着到身光頸靚,成身上下唔係名牌都有啲牌子,同事間競爭大好多

"有咩唔明一班同學都好幫得手,最終唔係咁難過到"
哩樣野讀 Law 既人係唔會領略到!
為左爭入 PCLL, 根本無友情可言
個個爾虞我詐, 駛盡橫手
就算埋堆, 都只會係以利益為前提
因為大家都清楚, 每個人都係競爭對手
十年寒窗, 天價學費, 家族聲譽...
賭注實在太大, 但機會只得一次 (第二次申請基本上不會考慮)
未到最後一刻, 大部份人都沒有必勝既把握
毀了別人的前途, 才能成就你的幸福
沒有這顆歹毒的心腸, 就註定要被蹂躪至粉身碎骨, 永不超生!
難既定義應該係指自己能力之內控唔控制得到吧。只要自己夠能力同勤力就做到,咁唔叫難,最多叫辛苦,兩件事黎。

做醫生最難個位就係入U個下。第一次公開試有就有冇就冇。仲要Repeat公開試入會扣分。入其他科再搏transfer或者外國讀完返黎都係極少數。

讀醫好辛苦同難唔難做到醫生係兩件事。原因如上。

做律師最難係有好多關。公開試分數低過醫一d,但要自己搵internship,course會拉curve,GPA直接影響入唔入到PCLL,再要爭training contract/pupillage。對一般年青人黎講,我覺得讀law難一點。

但當然讀law有好多方法,即係JD/CPE呢d,又或者去外國讀再加conversion。做律師又可以係foreign registered lawyer咁。唔似醫生基本上你17,8歲唔生性你就好大機會做唔到。

Overall,我覺得普通人黎講做律師難d。但有錢既要做律師一定容易過做醫生。

入醫科, A Level 就難 ( sorry,老了,不過我估dse都差唔多)
但仲有人係國際試 / 外國返嚟 / transfer / second degree , 早幾年一班170 人嚟講,呢批人大約有三分一

醫難唔難讀?話難,啲料就難到飛起; 話易,其實醫科好講合作,有咩唔明一班同學都好幫得手,最終唔係咁難過到嘅

法律其實香港嘅入學分數同醫差唔多。最大鑊係 pcll 得番一半人入到,外加 JD 夾擊。無人脈又無錢,做大律師同自殺無分別,亦好難入到大行。

老實講我覺得窮人嚟講律師難做過醫生。
醫生返到醫院換制服嘅,我見過有副顧問醫生着街坊裝返工,對鞋仲要爛晒
律師就算係細行都起碼要着到身光頸靚,成身上下唔係名牌都有啲牌子,同事間競爭大好多

"有咩唔明一班同學都好幫得手,最終唔係咁難過到"
哩樣野讀 Law 既人係唔會領略到!
為左爭入 PCLL, 根本無友情可言
個個爾虞我詐, 駛盡橫手
就算埋堆, 都只會係以利益為前提
因為大家都清楚, 每個人都係競爭對手
十年寒窗, 天價學費, 家族聲譽...
賭注實在太大, 但機會只得一次 (第二次申請基本上不會考慮)
未到最後一刻, 大部份人都沒有必勝既把握
毀了別人的前途, 才能成就你的幸福
沒有這顆歹毒的心腸, 就註定要被蹂躪至粉身碎骨, 永不超生!

PCLL筆試only?
law>med>archi=civil>acc
law>med>archi=civil>acc

arch = civil
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞