最難考的專業人士牌照

268 回覆
8 Like 21 Dislike
一定係醫生 並冇其他
iQ EQ Aq 小一樣都唔得

一睇就知你係井底

講下點井底

不如你講下對其他行業牌照認識幾多,例如法律系

part time 文理商底都可以讀law做律師
點都唔夠medic嚟
如果我仔女係天才,讀乜都考到牌,我會recommend 佢地讀medic

利申:建築撚

有frd law撚
佢話香港好多大律師搵唔到食
可能佢吹水

專科醫生,睇過症10分鐘內收我3k
一定係醫生 並冇其他

一睇就知你係井底

講下點井底

點都唔夠medic嚟
如果我仔女係天才,讀乜都考到牌,我會recommend 佢地讀medic

有frd law撚
可能佢吹水

咩叫搵唔食先,個個人定義唔同

專科真係好_貴
一定係醫生 並冇其他

一睇就知你係井底

講下點井底

點都唔夠medic嚟

做到律師同搵到食係兩回事黎
大把人考到牌都可以搵唔到食,法律界保護主義無醫科咁勁,弱肉強食,得最top個堆搵到食
同埋讀法律有個好處,好多skills可以transcend into business world,好似advocacy同information processing,醫科讀完你除左本科知識之外所有野都應用唔到
一定係醫生 並冇其他

一睇就知你係井底

講下點井底

點都唔夠medic嚟

有frd law撚
可能佢吹水

咩叫搵唔食先,個個人定義唔同

專科真係好_貴

香港宜家行緊嗰套醫療制度以“醫生”唯我獨尊
其他非醫生只是醫療輔助人員

醫生牌
一定係醫生 並冇其他

一睇就知你係井底

講下點井底

點都唔夠medic嚟

有frd law撚
可能佢吹水

事實係喎
大律師最top個班發過豬頭
最霉個班個個月搵埋都唔夠交租
一定係醫生 並冇其他

一睇就知你係井底

講下點井底

點都唔夠medic嚟

有frd law撚
可能佢吹水

事實係喎
大律師最top個班發過豬頭
最霉個班個個月搵埋都唔夠交租

專科醫生最top嗰批發過豬頭
最霉嗰班普通科醫生都收300,星期日睇過症都要排長龍
測量師 QS, 我考個年合格率 廿幾%

廿幾咁高就企埋一邊啦 而家RICS 合格6成 結構工程師先10幾%

申利 唔合格既垃圾

六成咁高 離晒普!
civil eng好似eng黎講無str/mech咁難
而家高登變成咁
講咁耐冇人講死人化妝師

有牌考?
點解咁多人會覺得精算師牌難考過醫生牌

兩行都唔識人,想知點解

One of the requirement is PHD for actuarial
利申:aus jj

精算牌使撚考PhD?

唔係associate喎,SOA 係唔洗,但你睇下澳洲part 3

唔識英文? OR呀
同埋我d澳洲frd都係轉credit考SOA多

廿幾咁高就企埋一邊啦 而家RICS 合格6成 結構工程師先10幾%

申利 唔合格既垃圾

六成咁高 離晒普!

所以HKIS cut左互認 RICS
一定係醫生排第一,六年要讀哂內外全科仲要去實習(尤其是year3打後邊讀邊做),讀嘅嘢又多,聽大學fd講每年都有人被quit。

至於難考嚟講,其實有冇諗過係因為讀得醫都幾識讀書所以passing rate高啲?

llb cgpa唔過3.3就真係白讀四年
香港則師牌應該全世界數一數二難考,
同其他行業比亦係最難,好多人考左成10年都衰 同埋即使考完牌,人工同其他專業人士比亦係最低
同其他行業比亦係最難,好多人考左成10年都衰 同埋即使考完牌,人工同其他專業人士比亦係最低

有啲則師覺得自己係artist 而唔係專業人士咁簡單

申利 唔合格既垃圾

六成咁高 離晒普!

所以HKIS cut左互認 RICS

RICS太濫
好似有條 route係10年經驗就可以直接interview, 唔駛cpd/logbk (好似係)

會計師牌相對好x易
有frd ive grad, ce eng fail 都考到
一定係醫生排第一,六年要讀哂內外全科仲要去實習(尤其是year3打後邊讀邊做),讀嘅嘢又多,聽大學fd講每年都有人被quit。

至於難考嚟講,其實有冇諗過係因為讀得醫都幾識讀書所以passing rate高啲?

llb cgpa唔過3.3就真係白讀四年

咁撚大口氣
你知唔知有啲仆街killer科可以無啦啦D range人(criminal procedure, land 3, evidence, etc)

醫科唔洗追hon又唔洗自己報工搵intern其他雜科又唔計gpa已經輕鬆返唔少
無錯我知醫科pass一科比普通科難,但pass左就可以,law呢啲科要爛grade情況下chur hon衝a range難度更甚

再者00年個陣醫科收嘅都唔係最top而家人地咪又係執晒業,唔好過度神化任何科目

其他專業人士考左個牌,人工起碼跳幾級,但則師考埋牌都係低過其他
醫生牌舊考係應該嘅

醫生做錯嘢分分鐘死得人,點會咁易俾個專業資格你

其他專業人士考左個牌,人工起碼跳幾級,但則師考埋牌都係低過其他

AP係咪仲難過考hkia?
醫生都common? Common最為人認識?
不嬲會死人冧樓行業排第一係常識
一定lawyer難過doctor 係香港
醫入到bachelor 就基本上做醫生
law 入到仲要再pcll 又走50%人

聽閒company secretary 香港牌都係好難 fail rate more than 80%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞