最難考的專業人士牌照

268 回覆
8 Like 21 Dislike
對比人數咪知

個population 唔同點比較

合格率係一個比較好既指標
不過讀會計既人又未必讀得到醫科(簡單黎講:唔夠料)

咪臭係
唔好用合格率打J
睇下工程果邊幾多無腦既廢人呃飯食
考牌成功率低都好正常
law>med>archi=civil>acc

arch = civil

以最common 5行: 醫, 法, 會計, 建築, 工程

依次序:
醫師 > 律師 > 則師 > 工程師 > 會計師

醫 律 工程 積 會計
CPA係公廁
一定係醫生 並冇其他
iQ EQ Aq 小一樣都唔得

醫生點考eq?
CPA係公廁

老老實實cpa真係廢
果個都考到 個threshold 勁大
無限考
但好奇想問cpa哩行點先算top?
好似legal field 咁magic circle = top
cpa呢?big 4 好似好濫
IT
IT

CCIE
唔明點解係呢個post見到有人講測量...
唔好神化測量啦
passing rate 得廿幾%只係因為入行門檻低,大把人考啫...
CIBSE MHKIE(BSS)
最快都六年先考到,大把人要10年
唔明點解係呢個post見到有人講測量...
唔好神化測量啦
passing rate 得廿幾%只係因為入行門檻低,大把人考啫...

正解 完全唔入流
CPA係公廁

老老實實cpa真係廢
果個都考到 個threshold 勁大
無限考
但好奇想問cpa哩行點先算top?
好似legal field 咁magic circle = top
cpa呢?big 4 好似好濫

睇experience 做過乜 firm
Big4只係遊戲的開始

叻人通常三年轉去做 cor fin/ risk
cfa 難 定 hkis (bs) 難?
臨床心理學家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞