假如我地帶頭發動眾籌英國登報,以《中英聯合聲明》做突破點升級,你支唔支持?

3750 回覆
10843 Like 41 Dislike
科水!
push
push
推返呢個先
香港人係時候登報屌柒中國外交部
https://lih.kg/1291696

攬炒巴會唔會考慮下登埋呢篇稿
攪炒
支持!!!!!
攬炒巴 進度如何?
必須發聲!打國際戰!
推下先!

最新白宮聯署!要求美國國會立即通過《香港人權民主法案》
https://lih.kg/1295654
支持
黃源浩
1 小時 ·
是咁的,最近有朋友檢討 G20 登報成效,又有人要登報要求英國承認中國違反中英聯合聲明,要求保護 BNO 權益。我呢個留英逃兵想講兩句。

我好欣想各位有錢出錢有力出力嘅超強大動員力,但係我始終認為放銀彈應該放得有效。如果你喺香港用 VPN 駁去美加歐澳紐,再開 incognito mode google Hong Kong,google suggest 第一個 result 就係 Hong Kong protest。就算就咁打 Hong Kong ,搜尋結果最頂嘅都係 Hong Kong extradition protest。呢個結果反映香港唔自救,鬼佬唔會理你。

鬼佬見到香港爆大鑊,第一件事係想知道發生緊乜嘢事,第二件事一定係想知道前因後果。故此,我認為向鬼佬宣傳,第一件事係 raise awareness,呢樣野6月9號之後已經透過各大傳媒做到。第二件事係應該由抗爭者嘅角度向外界解釋前因後果,即係應該出對外懶人包。

你要做到以上兩點先可以動員外界支援香港。要遠水救近火,我認為唔應該假設外國人都明白香港發生乜嘢事,好似 FreedomHK 咁直接將連登嘅五大訴求貼上去就算。我認為登報行動應該做懶人包,個 QR code 應該指去一個 website 教外國人可以點樣幫手。要外國人幫手,就應該動員外國人做佢哋做到嘅事,應該根據每個國家內部政治形勢作出對應。例如,叫美國人支持香港民主人權法案,叫英國人連同英聯邦國家降低 BNO 入籍條件同俾 freedom of movement,叫德國推動歐盟經濟制裁共匪等等。

我明白咁多野,兩三日時間未必可以做得完美,但係我認為有好多野仲可以改進,而且而家做都仲來得切。大家加油。

P.S. 動員外國 Youtuber 可能比買 digital / print ad 更加有效
小弟未見過大蛇屙尿
我無野講
支持 !
試左未必得 但唔試就一定唔得!
Push
試!
有得科水未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞