假如我地帶頭發動眾籌英國登報,以《中英聯合聲明》做突破點升級,你支唔支持?

3750 回覆
10843 Like 41 Dislike
假如我地帶頭發動眾籌英國登報,以《中英聯合聲明》做突破點升級,你支唔支持?

先旨聲明,登報絕非爭取歸英

登報目的,係要喺我地香港人內部不斷升級既同時,將民間外交戰升級至新高度,直斥中共多次違反《中英聯合聲明》

從道義、人權、英國利益三方面,令英國政府、大眾認真看待中共違條約問題,繼而推動英國推出措施支援香港人,喺抗爭路上幫助我地:

- 擊退白色恐怖
- 滿足五大訴求
- 重奪參選、言論自由
- 建立真普選

中美貿易戰、送中、立會香港旗、英國黨選 —— 現時多樣因素加埋令中英關係持續升溫,令英國對《中英聯合聲明》產生前所未有既關注。

另一邊廂,美國國會推動緊《香港民主與人權法案》,務求支援香港。

雖然脫歐一方面令英國分神,一方面又令英國嘗試搶救其國際話語權,間接推動英美齊上齊落。依個微妙情況下,英方進一步認真看待跟進《中英聯合聲明》並非天荒夜談

《中英聯合聲明》係一份國際條約,確保香港人權法治民主50年不變。1997後,聲明多次被中共以行動同言語抵毀,去到送中完全肆無忌憚。

雖然聲明無明確指出英方可以作出邊種行動應付中方違約,但反過黎睇,英方可以採取既手段充滿各種可能性。

過去一個月,成場反送中戰役就係由無數睇落未必有用既努力組成,慢慢由逆境打返上去。

當奇蹟一次又一次被香港人創造,即使可能性有幾微,我地香港人係唔係應該盡力試多一次將《中英聯合聲明》放上國際談判桌?

G7 將會喺8.24-8.26喺法國舉行。G7集團曾經聯手對抗俄羅斯,而2019年既G7會有咩行動,係一個未知之數。

未來會係點,我答唔到。
我只係覺得香港人要盡力,要明知不可為而為之,因為希望同機會往往就係咁創造返黎。

如果你認為香港人應該試多一次,願意出錢支持眾籌登報,請你正評,自發留言討論。

假如你認為依個嘗試係多此一舉,無謂掙扎,請你負評,並加入討論。

無論群眾決定係點,我地都會盡力自行完成研究《中英聯合聲明》同英方可行支援措施,並且會去信相關分析俾英國眾議院各議員、嘗試聯絡彭定康先生同Hong Kong Watch。

依個就係我地豁出去既第八陣攻勢:
《中英聯合聲明》之戰

支持
做!
可以
我冇野講
即課$500
BNO 平權
攬炒巴
何不一試?
做就課金!支持!
支持攬炒包
屌我打手都要
試!
UK shall enforce the Joint Declaration!
支持
推佢老母臭

大家記得睇101拘捕令
一齊討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞