[7月新番] ヴィンランド・サガ 海盜戰記

442 回覆
23 Like 6 Dislike
咁先可以有機會同殺父仇人一對一決鬥
其實幾貼合維京人思考方式,好聽啲叫率直,難聽啲叫頭腦簡單

九世紀有個叫古思倫嘅維京人帶埋班手足蹂躪不列顛東岸,古思倫一行人遇上勁敵,輸咗俾西撒克遜王國嘅阿弗烈大帝,雙方和解條件其中一樣:古思倫同佢嘅手足要改信基督教(天主教)先可以喺原東盎格里亞境內管治遺民,原境喺古思倫接手後稱為丹麥區

而且冇明確證據顯示古思倫到死前有重返日耳曼舊神嘅信仰,喺佢改宗後嘅十一年到死嗰日佢都係「神」嘅兒女

「丹麥區」係後世人改嘅名,古思倫嘅身份係東盎格里亞王
細路仔,冇咩思考力呱,知道唯一堂堂正正可以決鬥既機會係要立戰功就會做。可能心入邊就係分得好清,幫佢還幫佢,但幫佢係為左殺佢,因為唔幫佢就冇方法令佢接受對決。不過其實加返d位講主角既諗法會好d, 可能如果唔跟佢就驚佢會比人其他人殺左 or 搵唔返佢 or 自己都生存唔到。腦補下囉,但都唔make sense既咪隻眼開隻眼閉
其實當佢殺咗第一個人大叫個下,佢已經對殺人無所謂,但只係仲有點良知
其實主角只係想報復返阿謝拉特同老豆嗰場決鬥,除此之外嘅事佢都唔care。只要一令自己更強,二令阿謝拉特願意接受決鬥,主角咩都會做。漫畫到都唔只一次有人誤解佢同阿謝拉特嘅關係。所以當男主痴痴地都好似冇問題
男主可能想成長到足以殺死頭目既程度先出手(利申唔知佢點諗)

btw海盜/海賊黎講..
殺人掠奪呢d係好正常, 仲可以傭兵身份參與戰亂賺$
少年jump3巨頭之1既海賊王其實先係過份美化海賊
啱啱先睇新一集

農夫與蛇
老婦與孩子
只可以講維京人既價值觀同現代人相爭太遠,燒殺擄掠對佢地黎講就好似耕田一樣既日常生產,佢地基本上秋冬留係北歐捉魚,春夏就坐船週圍搶野捉奴隸,殺人放火係幫佢地係英靈殿賺credit等第日有得上天堂,所以主角老豆係維京人中既異類中既異類
無論係北海抑或係大陸未信耶教嗰啲,日耳曼人嘅居住環境同信仰甚至唔鼓勵佢哋辛勤耕作,不過唔係個個維京人都靠打家劫舍賺錢

北歐人喺故事嘅呢個年代都逐漸改宗為基督教,嗰個自稱喺文蘭登陸過嘅商人都係基督徒,有啲深入大陸都撈到「正行」,做吓街坊買賣靠手作做生意整啲小手工求求其其過埋下半世

有啲所謂嘅瓦良格人(斯拉夫化維京人同維京化斯拉夫人),一早適應咗喺大陸嘅生活節奏,由襲港演化成同過去嘅大陸遠親一樣打森林戰、平原戰,幫東羅馬人打仗都有,但係少不免改宗為東正教

PS.佢老竇呢類叫鐵漢柔情,有咗家室之後心裡面就開始「提不起勁」
海賊王跟本係on99
你諗下咁大個海
殺人如毛 見船就搶就殺既水手
見到有閪既生物會點樣?

撈正行既翻到Homeport都會叫雞幾日先落翻海
(亦解釋到點解主要海運城市雞業咁盛)
撈篇既見到女人都輪到爛啦
第六集補返哂托仔嘅成長之路
都唔好唔記得托仔係阿謝拉特手下敗將
幫佢做野都係焗住做
海賊王嗰啲海賊
正確嚟講應該係指海上探險家
醒就唔會自己一個細路走上船啦
十八世紀嘅羅伯茨偏偏就要班手足做殺人嘅「君子」
英國海賊有啲異類
因為大英既航海帝國係靠班有牌海賊 privateers起家
見到西葡撈到風生水起用偽旗海賊洗劫對家商船然後同公家分紅
但當英格蘭有錢左後唔駛再靠班蛋散
點講班蛋散見船就搶 有無劫埋英格蘭船都唔知
就掃蕩走呢班幫佢起家既人及其繼承者
呢個post好高質
本身套野有質素丫嘛
歷史題材
頭幾集d後生仔咪海賊王思想,老豆就係現實版本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞