[7月新番] ヴィンランド・サガ 海盜戰記

442 回覆
23 Like 6 Dislike
咪係 人地未睇過烙印 都唔會咁比較
農夫戰記嗰陣好彩係一次過睇唔係追連載
如果唔係都幾辛苦
畫到大帝好萌
之後就好型
新op 好正
史膠表示玩咗差唔多十年Total War 嘅唔少作品,間唔中又睇睇地圖,曾經諗過一堆問題,襯而家播到威爾斯篇順便問埋大家

其實「不列顛人」係唔係本身用嚟稱呼「威爾斯人」?

先講歐洲大陸,大概法國西北一部份沿海都係布列塔尼(Breton)人嘅聚居地,同法蘭西呢啲拉丁人唔同,布列塔尼係凱爾特語民族

而睇返不列顛島,喺羅馬人入侵之前都已經有好多不列顛凱爾特人聚居,直至羅馬人北侵、蓋爾人(Gaelic,海島凱爾特分支)由愛爾蘭一帶入侵北方,先退守到而家我哋見到嘅後山區

問題嚟嘞,喺嗰時蓋爾人勢力南面同英格蘭人北面之間嘅不列顛凱爾特人又算唔算係「威爾斯人」?

同埋點解威爾斯人係自稱Cymru?
Cymru -⟩ Wales 又乜解構
你哋細個有冇成日俾人笑係女仔

大帝十五六歲仔仲搞成呢啲女仔樣,俾人話係「公主」梗係有呢種反應
仆街 我過咗廿歲啲人都仲話我似女仔
我都唔記得左有呢幕
今集好正
耶撚好慘
想問點解條友叫阿謝拉特唔好殺佢地個時話佢地係基督徒

可能驚挑起宗教戰爭, 但謝拉特係為左避寒+防走漏護送王子既消息而屠村, 1個不留(除左個女仔未有人知), 就好似黑警丟15歲條女落海再火化埋=冇活人就唔會有人知係佢地做
今集睇到一半就好驚
諗起上次嗰個大愛老婆婆
今集勁到
今集神回
王子本身都係基督徒,驚有損王子威名
王子班人都係基督徒
佢信基督而唔係信北歐既神,希望係未來動畫入面起到推動情節既作用
如果唔係既話,真係唔知佢寫出黎做乜
除咗神父,好似得地中海頭「褓姆」係耶教徒

上次投奔英格蘭嗰件高佬喺森林挑釁丹人親兵嗰陣無論褓姆幾落力㩒都㩒唔住

日耳曼信仰本身就鼓勵人戰鬥,認為浴血戰死就有女武神帶自己上英靈殿
王子有跟神父祈禱
話說嗰個倖存者妹妹之後會唔會出返嚟?有冇讀者可以加密劇透

想買實體單行本,但見大家好似話漢化版俾大陸公司買起咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞