[7月新番] ヴィンランド・サガ 海盜戰記

442 回覆
23 Like 6 Dislike
可能我諗多咗,佢係殺咗一個勇士而真心感到婉惜,俾個細路跟佢搵食唔多唔少係為咗心理平衡啲,而且亦唔難見佢打從一開始冇諗過殺個細路

一來佢不得不殺,得罪約姆戰旅後果好嚴重隨時俾人嚟招追殺令

二來我睇佢唔似係一般海寇出身
唔跟佢走唔通由佢四圍走咩
呢個年代點搵人
仲要係搵個四圍走嘅傭兵團
巴打心水幾清
因為要學老豆堂堂正正決鬥黎報仇
因為要堂堂正正決鬥所以就要幫海賊奸淫擄掠???
點都諗唔通wo
仲有點解其他所有人掉低左戰鬼個仔係條船倒??
你係咪quote錯人
btw佢喺匿埋咗唔係比人掉低
.........
算喇我當個開頭bugbug地喇
希望之後會好睇喇
無quote錯掛
我覺得老豆岩岩死就跟個殺父仇人走感覺點講都講唔通
跟佢走最主要係想用決鬥向阿謝拉特報仇
但係只要阿謝拉特唔應承托爾芬都冇乎
於是乎就有呢個立戰功可以有決鬥嘅機會
但係如果你唔跟佢走
有戰功阿謝拉特都唔會知
而且點搵返佢都係個問題
簡單啲講即係一個願打一個願捱
至於咩姦淫擄掠主角呢啲正氣毒撚就梗係無佢份
但係呢段除左可以順利推進劇情之外 我覺得係完全唔乎合邏輯
動畫個處理係加左段原創 但係依然極奇怪
立戰果個段我既理解係等男主成為好似佢老豆咁既男人就黎殺佢
而唔係動畫下一集既發展
更何況每晚都有個想要殺佢既人係佢身邊....
越諗越怪
因為阿謝拉特知男主呢啲正氣撚唔會偷襲
而且識英雄重英雄
佢自己都覺得殺咗戰鬼太可惜
唯有當補償
者係男主依家就連自己做緊咩都意識唔到到???
除左男主想報仇想到傻左之外 我都諗唔通佢做既野係合理
咁就緊係
典型男主係咁成長架啦
嗰個年代激難搵人,個講故佬阿叔隔左10幾年,到主角廿幾歲至搵返佢,另外個主角世界真係只得復仇,為咗呢樣野乜都可以做,但係要公平公開公正咁樣擊敗阿謝拉特,故事中期阿謝拉特因為某D事而死咗,主角個世界又再一次崩潰,冇晒目標
我都幾懷疑男主性格設定係幾暴戾 動畫頭幾集就話男主好想用刀殺人 感覺男主想合理化殺人>報仇
漫畫值得睇,好似套孤高之人咁,睇住角由細路仔變大人,變得越嚟越成熟,世界觀都唔同左
同埋老豆個「真正的戰士」個理念
都可以話就係男主個終點
咁係明白咩叫真正的戰士之前
係咁殺人都係成長嘅一部份嘅
如果老豆肯做佢團長 大概會殺番轉頭
但老竇依然選擇就義
佢講過要割頭先闢除到約姆旅長嘅疑心

由符洛基check到佢IP嗰刻佢已經知自己事,冇可能為咗保命而置老家不顧
口味問題,其實我幾鍾意呢種節奏較為慢嘅漫畫、動畫
但有時突然dead air同塊面無咗真係好難頂
出老豆前傳都實有人睇

想問有無漫畫架?
原作係漫畫
不過係月刊同埋間唔中休刊
同埋後面新嗰啲集數因爲B站買咗版權無漢化得英肉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞