[7月新番] ヴィンランド・サガ 海盜戰記

442 回覆
23 Like 6 Dislike
9世紀我諗除咗威尼斯同拜占庭
其他地方都唔掂
你睇下套卡通既London, 連錦田都繁榮過佢
果陣London係個要塞仔黎渣喎

法蘭西會相對有米啲
當然威尼斯 君士坦丁堡屈哂機
0個時開始完7國
無記錯應該定都London
但仲係起步階段,唔夠Kent黎
London好似係征服者威廉之後先做首都
多謝指正
西羅馬滅亡後真係黑暗時代嚟臨(其實都只係哥特族做西羅馬帝國嘅介錯人啫),後來東羅馬皇帝推翻舊時芝諾對日耳曼王權嘅正統肯定,然後就由貝利薩留「光復」義大利冇耐,親手打碎東哥特人努力保存嘅前朝秩序不特止仲撐唔到倫巴第人南侵
睇完第15集走去Wiki個長髮王子生平
Canute the Great之後會統治Norway, Denmark同England
史稱北海帝國

個尖頂光頭佬死得好
片頭op我見有幾隻騎兵衝鋒,盔甲裝備望落似係諾曼人

op ed好高質,阿謝拉特
冇乜研究歷史不過幾好睇反耶動畫

忍唔住睇咗幾眼漫畫 屌你老母王子後面型到 打曬飛機 期待快啲睇到動漫效果
套嘢好似唔喺反耶
ed2我喺咁loop
嗰個年代既維京人根本就冇乜深入既反耶思想
只係黎到英格蘭見到班教徒又多金銀珠寶又唔識反抗易殺
於是就越黎越多維京人走黎搵食, 反而後黎北歐神日漸沒落,
好多丹麥人都走去信耶教
世界3大宗教有兩個都係中東佬發明
咪當佢d感染力流先得架
Thor Odin行埋一二邊啦
信仰嗰度

印象中其實維京人好似冇強迫過領民「改信」日耳曼神
好期待下集
唔好劇透
+1

佢地淨係覺得基督徒好疊水
基督徒疊水 X
教堂好疊水 O

搶村只有食物
搶教堂肯定發達
當時平均都疊水
因為氣侯温和,有農作物
遠到當時西班牙(仲係俾阿拉伯帝國統治)
有油水就自然有維京人搶掠
Nomad搶劫農業社會而覺得相對「疊水」都合理既
但教堂就真「疊水」
無論村定城 教堂就係最多錢同金既地方
當然
淨係個金十字架都夠食
有啲北歐人唔做海賊,瓦良格就係陸地版嘅維京人,縱使同草原民族一樣會掠奪大陸人嘅領地,但係有啲瓦良格人就索性玩埋政治,建立由日耳曼人掌權但主體民族係斯拉夫人嘅一批公國,尤其係基輔羅斯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞