[7月新番] ヴィンランド・サガ 海盜戰記

442 回覆
23 Like 6 Dislike
個個時代唔住城市係咪死左都唔知咩事
城市畀人攻入左一樣要死
唔係好接受到個褓姆為呢啲原因而死
想王子成長, 離開溫室學習自主獨立
亦都方便直接控制王子, 冇人阻住..

1開始以為禿頭係強力戰士/護衛, 點知只係負責說教..
呢套野文戲黎

一開始以為Sparta d 打鬥片
可能佢真係好好打
但比人暗算 仲要一野就插中要害 幾勁都無用
視乎對家係乜嘢人

汪達爾人呢啲就算一早信咗基督教(阿里烏斯派),攻入羅馬城之後殺得嘅殺,除咗教堂之外拆得嘅拆
屌呢套野主角係阿謝蘭德第二主角變左係王子
冇癮
即係打戲下下等男主郁手咁濟
阿謝拉特補漫畫嗰陣唔覺咁突出
但係動畫真係做得超好
深城府得嚟好有領袖魅力
每個眼神表情有對白咁
配音又做到佢嗰種皮笑肉不笑
真。主角

如果有第二季嘅話就會變返托仔做主角架喇
第二季就農夫戰記了,拍既機會都唔大
我都以為係
依加成日覺得
打就打啦唔好9up咁多567
有冇睇浪客行
canute先係第一女主
最鍾意農夫戰記個陣既托仔
人生觀改變,又型成個kurt cobain
依家就超型,型過佢老豆
臨時大團長嗰幕
住城市個life expectancy會仲低
有書指出生活水平會仲衰過做牛屎佬
一個感冒就可以見去耶蘇

因為城市太多人 而且衛生負數
你想像下二樓屙完屎尿 隨手就扔出街
行過都中屎魔法
地下會養豬養雞又係週地屎
雖然有屎佬執屎但唔經常
十三十四世紀黑死病住城市可以含城產
市集會有農民入黎賣野 但量少而貴因為抽稅
你做牛屎佬想點食都得 交到貨比領主就OK

但當然住城市有兵守住 有圍牆保護
牛屎佬除時比山賊殺 軍隊經過都可以搶哂你全家野或者殺埋你
但住城市既地位高啲
係自由人自由身
你可以想去邊都得 做咩都得
但99%都係你老豆做乜就你做乜
職業絕對有分貴賤

打鐵手工商人一定最高等
最低係執屎執屍夜晚行bid斬人頭吊人頸果班

牛屎佬就農奴黎
唔可以離開個農地
就算嫁個女去隔黎村都要問過領主
因為會少左個人種田
旅行個陣聽過edinburgh以前係周地屎後來等登開個新區域放屎
個個時代係咪冇咩醫術可言,中國以前都有中草藥(?), 歐洲係咪冇
唔多唔少都有啲
但會比教庭屌鳩

一黎醫術書係喺伊斯蘭世界傳入 (中世伊斯蘭世界科學屌打歐洲)
同埋其實唔係真係敵對得咁緊要
修道隱士會將佢拉丁化
但平民鬼識搵丁文咩

二黎你打個乞痴都係上帝旨意 你醫翻好佢即係算點先? 但個諗法其實又唔係真係咁on9 神父會真係幫病人好過啲 只係唔識個方法 或者用錯哂方法

E. G. 條友介親手 果陣無抗生素無消毒水
成手發炎起哂朧 咁點呀?
切左佢放左啲壞血同朧出黎 好似make sense

咁黑死病天花成身倉又玩放血呀?
咪含家產囉?
咁唯有求下上帝安息佢咁囉
公元9xx年食正黑暗時代
除咗教廷其他人無機會讀到書識字
城市規劃近乎0, 何況醫術
更何況係俾城市人屌荒僻既北歐
羅馬人走左就失傳啦
人地羅馬意大利有屎尿渠排污系統
班歐洲文盲就隨街扔屎
醫術就更加
但其實無失傳 只係識既人非常少
而且教廷先識咁制

Btw城市規劃唔係零
其實幾勁 建築學上黎講
因為城市有米
特別係神羅自由城市 做生意fatfat

但對衛生就差到無得救
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞