致年青人:你哋無上街嘅父母根本無愛過你

415 回覆
1118 Like 1694 Dislike
個仔女大個啲,明知依家樓價生活指素高,都一定要個仔女畀家用,從來唔會諗吓可以給予啲咩畀佢哋,唔會諗吓,不如呀仔留返呢3000元家用給佢儲下錢,生活容易啲,就連呢3000元都要拎埋佢。

屌好中
紅底廢老不了
又唔一定嘅,至少有理會社會、支持你上街,果啲都已經係好好父母嚟
咁你又生?明知香港水深火熱又唔係大把錢移民/讀國際學校
請大家入一入去youtybe,唔好靜係睇字
段片觀看數好小而且正負評差唔多
咁博做咩?想搞文革呀
支持
我係90後
我係單親家庭
但我而家都要撐起頭家
你講既野我都好明
係香港的確好多父母都係仆街想消費個仔女
但係你將兩件事撈埋黎講
而屌9哂所有612唔出黎既‘大人’
話佢地冇支持呢件事
我只可以話你係幼稚同唔識企係人地角度諗
我唔知你屋企環境係點
如果你有好多野承擔既時候
你就會明呢一樣野
你既諗法係好,有心,好理想
但係你都要記住612唔係暴動
但都唔係一個合法活動
係一個客觀事實
淨係呢樣野
都已經比哂理由班有負擔既人理由唔出黎
我唔係要扮中立
只係覺得將佢地對屋企人既相處同睇法
同對政治既做法同處處理手法
根本唔可以撈埋黎講
對你愛唔愛

我都20出頭好後生,今次既事我都好撚嬲好撚著緊
我會屌9唔關心呢件事既人,同以為自己中立幫政府警察講野既人
但係我唔會走去屌9果d迫不得已做唔到事既人

你咁樣搞分化
只會令你地最後既backup都冇埋

起碼我自己會做既就係幫一d冇關心到/唔知發生緊咩事既人了解呢件事先,佢地仲係唔了解先屌7佢地
而你想用呢個理由去迫佢地出黎
更加冇可能
推。
父母唔出去都算,但好多根本唔會支持自己個仔同其他年輕人。好多父母都覺得出面既年輕人搞事、抵死,根本毫無良知。

大部份父母都覺得年輕人唔跟自己一套一定是錯。當然都有好既父母識體諒下一代,但為數極少。
咁大段淨係認同呢part
On9,612不知幾多大人出左黎

再講而家呢d位,拍條咁既片想表達乜?叫人同自己老豆老母割𥱊?
要返工,不了
樓主好型
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞