致年青人:你哋無上街嘅父母根本無愛過你

415 回覆
1118 Like 1694 Dislike
其實講得好好
呢個香港社會父母係真係好多都仆街
亦都好離地,無認真睇過年青人起香港點樣比社會日日強姦......

但我想講無撚用嫁,我自己同父母相處廿幾年,每次用道理同邏輯解釋左好多社會議題or家用問題,佢地都唔會明。

呢班人你希望佢地唔好再搞咩破壞,已經對香港年青人好好
補充一點如果要我一把歲幾辛辛苦苦養大我既父母因爲我地年輕或者我地後一代咁危險咁出黎,我情願用我自己身體去幫佢地同我地下一代去爭取,30幾度人多,唔知警察幾時發癲做清場行動唔會個個老人家頂到
父母愛唔愛 仔女都會長大架啦
有本事生咗唔好養囉
仲有咩無父母邊有我
呢啲又係廢話
想個仔女尊重老豆老母
係要佢嘅行為 思想值得尊重
唔係因為「生」我出嚟
咁講同中共有咩分別?
無條件愛國?
不過想同樓主講
我豆老母都係兩隻港豬
知道自己做緊乜就得
講到中晒,呢種情況的確係香港好普遍
樓主細過應該都係無乜家愛果d家庭中長大
百賤以孝為先

唔係話唔應該對父母好 聽父母話

而係事實越係張「孝」掛係嘴邊既父母
多數越係對子女差,細個又窮又放養 教育=打
子女大個左就問佢地拎大筆家用。

用思想制度迫子女對父母好
子女一係就綿羊咁,一係就反9佢地枱

反而對子女好好既父母(多數有d文化)
細個栽培 大個少少比自由 成年後支持發展事業
根本唔會亦唔洗強調要孝順 個子女都會同父母關係好
今次肯定得:我岩岩po左信上美國大媒體Buzzfeed,麻煩入link留comment同share去!!
https://www.buzzfeed.com/hongkongkidsaredying/hong-kong-citizens-need-your-help-emf7dtv2y2

我個新post(請順便幫我推,我第三晚通頂,跪求可憐我)
[急!一定有國際傳媒留意] 出左反送中post係國際知名媒體,求大家入link留comment同share
https://lih.kg/1246617

[終於有信比大家!] 請廣傳 唔好再比林鄭 黑警 醫管局fake 9外國傳媒,心好累,我連通兩晚頂搵資訊比大家的
https://lih.kg/1244090
credit to 月娥奔中
如果咁講的話, 我都相信班小朋友被製造出黎只為左排公屋! 因為 身邊無錢買樓的朋友個個都生2-3 件為左快d 上公屋
大部分人父母嘅教育程度同仔女已經唔同 點會明白咩叫社會責任 咩叫民主
你要做嘅嘢 係儘量透過知識係感化佢哋
而唔係批鬥父母
你批鬥佢哋只會令到佢哋更加反感
對成件事根本冇幫助

呢一代係由我哋年輕人去主導 佢哋唔撚理 就我哋理!
垃圾廢柴,唔死都無用

我登你老豆老母可憐
認同樓主講出大部份仆街父母既問題
父母要番工
其實你又計下數,只算後生仔,邊有咁多人先?有好多老豆老母係已經出左黎先有咁多人囉。
條片通常只係奶共父母先係咁樣。
不過已經唔年輕,去左後排
痴左線
嘩我屌你老母老屎忽到丫
agger
老實講我阿媽無出黎但我仍然覺得佢好愛我
佢知道我有出去,會叫我小心,睇住唔好食到彈
佢會係屋企為我擔心
佢會肯聽我講到底點解咁多人企出嚟
佢比我奶共老豆日日洗腦,但佢都肯去了解到底惡法有咩問題,佢會支持我

有無諗過年青人企出嚟除左想守護香港
仲想保護屋企人
如果要我阿媽腳痛又騰雞都要出嚟
我情願佢安好留係屋企
咁我先無後顧之憂
唔撚同意
我地反固然有原因,佢地想維持現況其實都可以理解
辛苦捱左幾十年而家有安樂茶飯既 佢地唔想攪咁多野都有道理姐
咩類型父母都有架啦
多d由對方角度去想
會減少想法既偏激
樓主唔係講緊上面d人既老豆老母
你無感受過唔會明
同窮人生仔正仆街一樣
有講錯咩?
今時今日政治環境
都係上一代搞成咁
自己逃避責任推俾下一代
紅衛兵咩
父親母親𣎴及遊行人士親
真, 講唔服
就記住呢班人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞