[私... 憶えて、ない?][LIHKG]「你的名字」劇透討論區[7]

1001 回覆
24 Like 11 Dislike

唔好比佢停

呢個係之前lawson個event?

YES, 去到2月27
可惜我冇朋友而家係日本
【君の名は。カフェ@名古屋 新メニュー登場!】
3/11(土)から新メニュー「三葉が作ったお弁当」がスタートします!校庭で三葉が食べていたお弁当。覚えてますか?^ ^ 持ち帰れるオリジナルのランチクロス付きです☆詳しくはこちらから

http://the-guest.com/kiminona_nagoya/

痴線佬

達人
留名
啱啱三刷左

唔係落左畫咩?
重有得刷?

電腦睇返第三次咋

老番
無1080p都唔會睇

冇計啦 好想睇 頂住先

誠哥嘅作品無full hd不如唔好睇
遲d出bluray無4k的話搵upscaler up到佢上4k

出bd必買日日丁

日版港版各買2隻
一隻睇一隻儲

唔係落左畫咩?
重有得刷?

電腦睇返第三次咋

老番
無1080p都唔會睇

冇計啦 好想睇 頂住先

遲d出bluray無4k的話搵upscaler up到佢上4k

出bd必買日日丁

日版港版各買2隻
一隻睇一隻儲

留名
啱啱三刷左

唔係落左畫咩?
重有得刷?

電腦睇返第三次咋

老番
無1080p都唔會睇

冇計啦 好想睇 頂住先

出bd必買日日丁

必買

再用vr睇
《你的名字》帶旺三葉頭繩銷量 購買者多是情侶
新海誠執導的《你的名字。》電影票房已經突破238億日元(約合人民幣14.34億元),超 越宮崎駿的《千與千尋》,成為日本電影史上亞軍。現在距離首映已有近半年,但人氣 不減。作為片中重要的道具結繩因為被片中男女主角用作手繩與頭繩,而受到 30歲以下 年輕人尤其是情侶的歡迎。
據京都結繩店「升苑」介紹,自從電影上映以來,他們的手繩訂購量就急速上升。他們是 從2016年9月發現手繩訂購量開始增多,後來才知道是受《你的名字。》 大熱影響。高峰 時期,他們一周收到250份訂單,忙得不可開交。客人以20來歲的男性居多,很多人都是 一次就買兩三條,可以和戀人一起佩戴。雖然很多人都 要求製作成跟電影一模一樣的結 繩,但師傅卻說難以辦到,因為結繩是按照一定規則組合而成,中途會換色,因此無法做 出跟電影完全一樣的結繩。現在一周大概要 完成300份訂單。
而三重縣結繩協會也介紹,自從《你的名字。》大熱后,很多年輕人都特意來學結繩的製 作方法。在之前來學結繩的都是一家老小,電影上映后多了很多20來歲的情侶和年輕群體 。結繩看似製作複雜,其實做過一次,任何人都能製作。
對於因為《你的名字。》而引起的結繩熱,日本網友們紛紛發表意見:「能夠讓傳統文化 回溫真不錯。」「看得我也想要一根了。」「看到日本手工藝被關注,真讓人 高興。」 「這些人都是因為結繩在電影裡出現才想要的,不是對結繩感興趣,不知道一年後會怎樣 呢?大家都是在追潮流。」「現在傳統工藝品行業都在衰退,因為 動畫而讓工藝品變成 暢銷物,承繼者也能繼續生存下去,這就是好事情。」
點解可以 hit咁耐
好似仲 hit過 frozen咁

套野感覺完左都好唔夠皮咁
黃昏之時後,去到最後最後先相見返
就算重睇都係開頭隔空對話,黃昏之時又短,作為純愛故事但又多數都係單向說話,唔知係咪依個理由所以唔夠皮,好似未完咁成件事

個結局完係果度結果令人二創大爆發

NTRlm
點解可以 hit咁耐
好似仲 hit過 frozen咁

套野感覺完左都好唔夠皮咁
黃昏之時後,去到最後最後先相見返
就算重睇都係開頭隔空對話,黃昏之時又短,作為純愛故事但又多數都係單向說話,唔知係咪依個理由所以唔夠皮,好似未完咁成件事

但呢d係咁樣完先好睇 寫太白就冇嗰種感覺
開第二集又太over 多數儲愈寫愈衰
就咁完啦

《你的名字》帶旺三葉頭繩銷量 購買者多是情侶
新海誠執導的《你的名字。》電影票房已經突破238億日元(約合人民幣14.34億元),超 越宮崎駿的《千與千尋》,成為日本電影史上亞軍。現在距離首映已有近半年,但人氣 不減。作為片中重要的道具結繩因為被片中男女主角用作手繩與頭繩,而受到 30歲以下 年輕人尤其是情侶的歡迎。
據京都結繩店「升苑」介紹,自從電影上映以來,他們的手繩訂購量就急速上升。他們是 從2016年9月發現手繩訂購量開始增多,後來才知道是受《你的名字。》 大熱影響。高峰 時期,他們一周收到250份訂單,忙得不可開交。客人以20來歲的男性居多,很多人都是 一次就買兩三條,可以和戀人一起佩戴。雖然很多人都 要求製作成跟電影一模一樣的結 繩,但師傅卻說難以辦到,因為結繩是按照一定規則組合而成,中途會換色,因此無法做 出跟電影完全一樣的結繩。現在一周大概要 完成300份訂單。
而三重縣結繩協會也介紹,自從《你的名字。》大熱后,很多年輕人都特意來學結繩的製 作方法。在之前來學結繩的都是一家老小,電影上映后多了很多20來歲的情侶和年輕群體 。結繩看似製作複雜,其實做過一次,任何人都能製作。
對於因為《你的名字。》而引起的結繩熱,日本網友們紛紛發表意見:「能夠讓傳統文化 回溫真不錯。」「看得我也想要一根了。」「看到日本手工藝被關注,真讓人 高興。」 「這些人都是因為結繩在電影裡出現才想要的,不是對結繩感興趣,不知道一年後會怎樣 呢?大家都是在追潮流。」「現在傳統工藝品行業都在衰退,因為 動畫而讓工藝品變成 暢銷物,承繼者也能繼續生存下去,這就是好事情。」

千與千尋300億喎

宮水家秘傳隕石召喚術
君の名は(你的名字) gif 圖區
https://lihkg.com/thread/127677/page/1?ref=ios

btw個po仲有無人新入坑
不過都落左畫
但呢d係咁樣完先好睇 寫太白就冇嗰種感覺
開第二集又太over 多數儲愈寫愈衰
就咁完啦

D野寫得太白, 就會有哂框框限死

宮水家秘傳隕石召喚術

一召喚就中頭獎
君の名は(你的名字) gif 圖區
https://lihkg.com/thread/127677/page/1?ref=ios

btw個po仲有無人新入坑
不過都落左畫

冇留意動漫台有個咁既POST存在
btw 前前前世 movie edit ver.
幾時有

宮水家秘傳隕石召喚術

天然呆三葉好可愛
btw 前前前世 movie edit ver.
幾時有

ost同碟都冇,我諗要bd先聽得返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞