把你的心事留在這裡

1001 回覆
38 Like 3 Dislike
同男朋友感情唔好
成日好少事就鬧交
我會成日覺得佢唔錫我唔哄我唔掛住我
然後佢就覺我話佢 然後就屌尻我 有時會用粗口
問我講緊乜撚野
又話我諗埋一邊 同成日覺得佢做唔夠?
然後佢成日講分手 要我改
係我諗埋一邊我地真係有問題 定只係我成日諗多
磨合期就係嘈下, 需要既都係互相遷就,
問題唔會係單方面, 只係大家都會將對方小小既問題放大,
除非真係已經over左條底線, 否則咪當耍下花槍,
改就真係無咁易改, 除非你真係好大問題啦,
但要講一句係, 唔好亂講分手, 返唔到轉頭,
每講一次就只係傷害對方多一次,
希望你仲可以忍受到,
嘈交唔係問題, 最緊要係嘈唔散

不如你講下佢話你有咩問題啦, 你又覺得佢有咩做唔夠?
我愛你, 但我無能力俾到將來你, 所以我選擇唔同你開始
很好的選擇, 總比開始後發現沒有將來好
我好多廢話
佢就覺得我成日一黎就話佢先
例如最近嘈 我成日覺得我地好冷淡
除左佢見我果幾日 佢都要番工番到好夜
佢起身就沖涼之後番工然後就番屋企打機
無錯 佢每日做d咩都會講我知 例如佢食野 放工
佢都會問下我做咗運動未去瞓覺未
但係我覺得咁樣唔算傾計
我覺得傾計係真係大家有交流講下自己今日做過咩之類
或者都會講下啲垃圾話咩掛住你想快啲見到你呢啲說話
但係就係冇
除咗見面 就淨係好普通咁樣講幾句嘢
我成日覺得佢就算得閒都唔會想打電話俾我傾吓計
覺得佢好似除咗見我之外 都唔會特別掛住我或者主動搵我
然後我同佢講左呢啲嘢
佢就同我講 邊個日日朝早起身同我講嘢返工嘅時候都應我 放工都會同我傾一陣先打機
點講呢
放工係會同我傾一陣
但就都係好普通幾句話你去食咩啊
之後佢答我 然後我都係話我想食 然後佢就俾個表情嚟

我覺得佢無心想真係同我傾吓計
會想維繫呢段關係
好似每日講幾句早晨去食飯啦瞓覺未
呢啲說話就叫維繫左
但我想要嘅係
真係傾吓計講下天南地北呢種 傾一陣電話咁
然後佢覺得我話佢
又覺得我覺得佢做得唔夠
係我淨係想要更多更多
但其實我只係想同佢溝通多啲
同埋我話佢以前佢會同我傾多啲計
放工都會好有熱情咁樣大家錄音喺度傾計
咁之後佢就鬧我
以前有冇用咁多時間陪我 以前以前不如返返去以前單身嗰陣
但我覺得唔係見咗我就等於其他時間唔使維繫感情
係佢角度覺得每日傾已經係維繫緊
但唔係想要食飯未瞓覺未呢種 而係真係想傾計
問多樣野先, 你地一齊幾耐?
你係咪第一次拍拖?
一齊半年多 嘈左幾個月
我拍過幾次拖
請原諒我用書面語

有自殺傾向好幾年了,知道的人很少,基本上沒有跟別人說過。小時候父母離婚,後來中學的時候再婚,又雙手受傷,原本的夢想破滅,感覺被家人背叛,無家可歸,從此無論走在哪裡都感覺自己是孤身一人,孤獨感令我徘徊在死亡的邊緣,我常想,我能有選擇的話,我一天都不想多活,死對我來說是一種誘惑,生命本無意義,又何必去尋找。
今年年中計劃了一次自殺,臨到最後一刻,求生本能使我從鬼門關回頭,去了看心理醫生,試著吃藥,不果,嘗試看書自救,結果大部分時間在人前顯得正常,然而想死的想法仍然揮之不去,大部分時間不會想自殺,只是想著若能有絕症或意外降臨,那對我來說,就是最大的獎勵了,偶爾有幾天有比較嚴重的自殺傾向的時候,也是忍耐著過去,沒人知道,因為我不知道要怎麼跟別人說。
家庭令我想死,但到最後,令我回頭的又是家人。我的人生充滿矛盾,對他人難以言說的部分沉澱,積霉,最後使我無法回頭。今年拼了命去讀書,最後得了慢性胃炎,每天胃痛,很難好,還有很多其他小毛病,猜想自己應該命不會長,不禁鬆了口氣。
這個星期經歷了希望,失望,然後是絕望,面對如此腐敗,如此不理人民的政府,感覺香港已無未來。看梁天琦的Facebook,内心很難受,如此一個真誠的人,就這樣要在牢獄中度過七年,再想起林奕含,就這樣被一個強姦犯摧毀了她的一生。香港政府之於香港人,陳國星之於奕含,也許是異曲同工,同為暴力底下的受害人,卻同樣無法把犯罪者繩之於法。
或許很多人也與我一樣,活著如死一樣,一直和死亡同在,如何接受,以至於接納,對我來說是一個永遠的課題。既然不能死,那就必須生,縱然活著充滿折磨。
這幾天我一直在想,要是我的命能為香港帶來哪怕一點的希望,我也願意犧牲。我累了。

多謝你既聆聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞