野餐物資/通訊檢討小組(重開)

747 回覆
167 Like 3 Dislike
佢話佢哋示威會搽牙膏喺眼底,會抵消效果
眼底????? 點搽 有無教學?
已經spread個post緊出去俾其他想捉pokemon既巴絲。
好 Thanks.
有無可能Work?
咁樣講啦 我認為依家各位朋友講既方法都有可取既地方

我覺得各方案可套用係:

前線人員 》第一通訊站
以手勢及口耳相傳為主 因為佢地已經用緊 同埋佢地話到俾我地聽係work 而且夠快夠準 要靠大眾幫手傳個訊息去後方

第一通訊站 》小物質站
以walkie或其他通訊器材為主,可再加手勢及圖牌補充訊息 避免誤送物資及訊息
可依情況呼籲群眾幫手傳輸

小物質站 》其他物資站
站與站間應以圖牌及運輸組跑腿傳輸訊息及物資 加快補給速度

大家認為點?
眼袋位,預防同中招後減低不適都得
google到有好多示威啲人有咁做,當然效果有幾多就唔知
思路幾好 唔知其他人覺得點
係 其實可以有幾套
巴打講得岩 第一通訊站同前線用開咩就咩
第一通訊站-->物質分站 物質分站之間 同物質分站去總站唔好錯就OK
到時站嗰TEAM人可以一齊向分站講 唔可以靠一個 咪可以幾管齊下
對呀好似tg咁,一定比人mon到。電就一定夠。

我諗建基於Morse code既idea,用哨子/打燈聯絡係最有效方法。但咁短時間好難建立及訓練人員。
可能上面話手勢+哨子已經係係短期內最effective。

但再實際d,我發夢時諗有啲流動補給兵可能仲實際,並standardize 每人各物品持有量(由食物、水、遮、口罩、毛巾及鹽水)咁樣流動性大d,撤離都方便。因為發夢個海富主物資站真係好遠。

另外叫人唔好掉頭盔,係咁叫要頭盔又掉q曬,仆街d頭盔好貴架

再者要撤又唔幫拎,好多新頭盔帶唔走
仆街唔記得加密

用呢組,大家都知道
睇下先
純討論
Wash bottle 有無助 FA 物資站幫義士洗眼 ?
發夢 612 好多時一大枝一枝生理鹽水沖眼好快用哂
基本上有手勢的都係前線會用得多的野,外岀的補給兵想購物就買呢d實際d。

不要買食物,不要買外科口罩,多到想扔,勁過5餅2魚
想知星期日3M口罩駛唔駛多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞