野餐物資/通訊檢討小組(重開)

747 回覆
167 Like 3 Dislike
我建議暫時停止所有不合作運動
https://lih.kg/1218879
嗱即係咁,做過小販,有少少野想分享

1.唔好諗用TG/FireChat ,大把人收唔到上網/好慢/ send唔到,除非直接幾個站長打電話溝通,而呢樣涉及私隱,你明的。最好的通訊係你的口同耳仔,帶個腦分辨真假。開口問多幾個人,前面係點,有乜冇,有乜多,最好係去前面d站睇下行下。尤其是好多人其實無所事事9企,可以拜託下人幫忙送貨,打聽下發生乜事。小心鬼,見到佢係站,好耐唔行,唔岀聲,唔幫手仲影相就小心。

2,物資站concept係派野。用左的物資先有用,用唔到係度擺係浪費。因為大量返緊工人士買完野係會諗放過來,所以喺後方補給站第一件事係喺每個人來放野時,問下佢會唔會入去,唔會先請佢放低。

3. 我們係小販,無時無刻諗住要走鬼。唔好俾人影到相,焗d都要帶口罩。你唔會知狗幾時來咬人。物資分類,入袋,好重要。買野來的人大部分好環保,所以唔好散修修。得閒冇野做就將d野入袋,細細袋咁,有乜事分頭擸野走去其他檔,離開左都可以拎返來。

4.盡量記熟個場其他檔口,得閒又問下人邊度有新檔口,或者自己行下。有狗來咬人,放題送到來唔想食,就去第2個站,就算拎住野想逃跑都有目的地。小心狗,見你拎野,尤其係裝備,會周你。

5. 收貨按稀有度同消耗速度收集,缺的野就收,多的野就送走,知自己檔野有乜,無乜好重要。前線物資站同後方補給站其實要唔同野。見到有人放低野就可以初步分類,或叫佢拎去適合地方。

前線檔必定/容易缺

大水 (大樽淋放題,洗身,飲用)
紙巾 (食辣點可以唔用紙巾)
頭盔
眼罩
豬嘴
保鮮紙
生理鹽水(用起上來會用得好快,長期缺乏)
剪刀
索帶
長傘(透明更佳,縮骨比較唔好用)

前方的人請幫忙,人人都可以係運輸兵,自己拎少少補給,stand by,要用就係前方放岀去,再去後方拎

後方補給站真正缺其實只有2樣:
人(看野,執野,整野,派野)
紙皮箱(放野)

6.唔衝的人喺後方補給站可以做的事係

a.有人來想幫手買野,可拜託買裝備/工具/缺乏的野
b.請人收埋d野食自己食/自己派
c.將手頭上的野分類打包,醫療用品去醫療站。
d.整定一d洗身用生理鹽水代替品(1L蒸餾水加1茶匙幼鹽,勿用粗鹽),或者梘水都得。
買返來的用來洗眼和傷口,洗身可以唔使用靚野
e.幫手拆包裝,打包,然後送貨去前線站
f.八卦下有冇狗係附近
g. 留意人群動態,發生乜事可以告知下小販們

7. 後方留少少野,永遠留定後備物資,唔好聽到前面要野就一次過送曬上去,因為你唔會知狗係邊度岀現,後方可以變前方。總之後方目標係派貨,前方先係儲消耗品。變左前線就嗌要貨。

8. 有心買野來的補給兵,唔好/唔使買外科口罩/食物來補給站,因為呢d係自自然然會岀現的野,5餅2魚咁分唔曬。外科口罩只係遮樣,對去食辣,食放題的朋友冇乜用。

9. 狗好鐘意咬拎住野的人,因為走得慢,真係打到來,扔野走。

10. 保重各位,安全至上。
終於有經驗人士
推 有好多野要整合咁
關於報料我有建議

唔係單機,想自發幫手,可以咁,2人一組,然後組隊打4人模式。2組人,一組係高位睇水(室內/樓上,天橋,甚至公司,場外),或者行街/前線收料,電話溝通,另外一組就係檔口放料,收到電話上到網就幫手查資料,fact check,盡量行孖咇。有咩發生,例如邊度有狗入,有冇會開,就互想提點,口耳咁樣散播消息。物資站根本係消息收放站。多d人就多d組,散布係周圍。有消息就cross check, 問多幾個人有冇聽過/打電話問上到網的人fact check. 未證實就唔好散岀去。

唔好幻想大群幫到手,周圍都係狗,不如自發組隊幫手。
唔好咁講,冇d咁既事,唔知你講乜
啱啱發左個好奇怪的夢,瞓醒記得話你知呢d野咋
一塊布剪成粗條
咁樣仲好過坐係到同行行企企 夢遊下
其實除左急救兵外,個人完全唔建議任何人帶有色認的記號,服飾。都係嗰句,你想d狗認得你陣除?

單線聯絡係永遠最安全,小販係自發擺,請大家運用常識決定距離,撤退路線。
定係舉旗??每隻色既布代表唔同物資??
例:水就藍色,醫療用品係白布畫左紅十字??
唔同顔色布料有得諗,面積大,又可以摺起,方便帶,又方便舉。
根據發夢的經驗,嗌岀來會快d
所以前線要屯貨,後方要派貨
但最大問題係冇留野,前線夠就唔屯貨,好多野係後面
推完一次就燒曬d消耗品,俾人反cup就冇野用
所以動作,大叫,係最簡單直接,
分類編冧把完全係玩自己。
真係要貨,其他人邊會記得D冧把同顏色代表乜
唔好
真心唔建議任何有識認的東西,除左急救
好簡單,你唔好彩,隻狗捉左你,見到你個頭上面Wifi符號,會點?
真心唔好,話明你係前線後勤,咁同駁拉冇分別
Be wate
其他人見你做緊乜野就知你係乜人,完全冇必要咁俾人點相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞