野餐物資/通訊檢討小組(重開)

747 回覆
167 Like 3 Dislike
push
嗯 紅白藍都好!!
因為6.12個夢
去到最後入太古城個邊
好多都係紅白藍
証明係可以
另外真係 物資組係幫你收集同分開
但大家真係要幫手拎自己同埋身邊人個份
物資組好難有百幾個人係到隨時準備拎野走
所以大家自發性小小 比較好
依家!對我地黎講係刷裝既好時機
https://lih.kg/1214148

呢邊都有ching傾緊
粉紅色字,唔洗限人數個度我有保留
如果唔洗限人數,同時進行,到時既情況就會好似612咁混亂,冇改進過
同埋每支通訊組既距離一定會短過每支物資組,因為太遠既話,物資組都唔會知發生咩事
至少每個分站都要有人帶頭睇住,2個又好3個又好,之後可以招攬其他人一齊企站

同埋我係之前既留言講過
物資站要指定人數成團既原因
係想佢地可以清𥇦分類物資、教其他人點分物資、撤離既時候要點樣執野走先有效率等等
目的係唔想太混亂、太散
我發夢我帶Backpack喎
去旅行好大個啲
組織返講過上面巴絲打嘅建議先

所有隊唔好有標誌 除急救外
最好唔好有GROUP住 見面先好交換電話OR開GROUP
物資太多難畫咁多牌 舉牌冇人望 唔夠物資 需要啲咩 最好用吹哨子 動作 大叫 嗌人係最快最簡單傳到 唔洗分類編
walkie可要可不要 易被監控 成本高
車仔可要可不要 中段時間用車仔運輸比較困難
每個站至少5個人 要清𥇦地分類每一類野餐用品 未計運輸
要清晰知道撤離時每個人帶啲咩重要物資走
紙箱易爛 紅白藍太太袋太重 一小袋一小袋分類帶走比較好
前線要屯貨 後排要派貨
要有人保持知道資訊同消息 最好跑多幾步 留意身邊人講乜發生緊乜事 再cross check 證實啲料堅定流
用常識 顧掂自己先好顧人 我們的目標唔係打狗同佔領 係要撤回
講乜都係假 最緊要係夠人多
有人有就帶個望遠鏡去 咁就可以快啲知前面發生乜事
航拍可要可不要 成本高 易被干擾
幫手總結埋 聽到哨子聲 幫手停一停講野
留意番吹既方向
幫手傳左物資先
要休息傾計可以
但有哨聲記得 以哨聲為先
要幫手吹哨傳聲者
請企高處幫手 好似6.12咁
人多手腳亂
多一個人多一對手未必係最好
反而分開多啲組
每組限人
專一樣嘢仲好
有咩都可以好快手走到
叫後排坐低個D幫幫手,攞多支水,需要時就唔洗周圍搵
因為水係所有物資裡面最重既,所有細水都應該派晒出去,大水先留係物資站
發夢個陣物資組走個陣咁辛苦就係因為太多水要拎走
大力推
我最喜歡做學術研究架喇
同學仔侵埋我啊
訓先
如果見到其他post有講關於物資/通訊既,不妨share我地個post or小總結出去
亦希望大家可以秘密地share比你地想幫手既朋友,比個like,發表意見(最好爬左小總結先發新既idea),希望上到熱門
真心會唔會諗整探子隊?
探子要戰線 後方 不停來回跑
見古代多呢d
發夢見到女狗唔多,而本人曾到訪香港獨立式專科,一般零食過咗小食時間唔比食同搜袋,年資長嘅女院友嘅會將啲嘢放入去三角形禁地存放,戰術相當成功,至少抗爭咗兩個月,但最後該院友比二五狗報串而失敗,而本人亦逃脱該地無法觀測
利申:全發夢
發夢見到
自己有一隊係專做物資同埋前線有事幫手做簡單護理

我地係整理物資既時候都會唔夠人
同時都會招緊新血入來幫手
如果想幫但又無組話要人
你可以係物資附近休息坐下
因為會突變有派物資送來
到時佢地真係唔夠人
緊記行前問 要唔要幫手
咁就可以
可能係傳遞物資途中攞料,或者現場搵人自發做就得(最好唔好一個人跑,非常危險)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞