野餐物資/通訊檢討小組(重開)

747 回覆
167 Like 3 Dislike
前線靠人手大聲嗌好辛苦
啲煙一嚟你又嗌緊嘅時候
真係即時收皮
瞓唔着又行返入來

冇錯,而家討論個模式
係希望到時就有共式,個個人大概就咁玩

我們永遠唔知會有幾多個站
會有幾多人幫手
點樣組成
只可能係5個,6個人就可以開到站
可能得2條友
甚至單機求組隊

如果每個人知要做乜,你就算唔係管物資,但你知個遊戲係點玩,就好似知道上車要入錢咁,咁就就唔使搵個人管理同叫人做野,冇人帶頭先可以贏狗。如果唔係狗拉左個頭或者有組長逃跑,咁咪成組癱瘓?

同理,我們落去幫手,唔係物資,通訊,運輸咁分死,你係A就做A
補位,執生,見冇咩崗位就做咩崗位,大家唔好再on99咁食花生就得。

個玩法係可以係一個物資站,要一個通訊隊一個運輸隊,想幫手的就直接去物資站問下爭乜人,咁full左咪搵第度,再full咪開新站。

而家討論係搭個棚,你想企邊度,做乜位,到時按需要或者風險再決定都未遲
唔使特登叫人做,10個人有1個連登仔知點做就Ok

每個人有眼有耳有口,大家一齊幫幫手就夠多野知。

有時唔係資訊太少,係太多。
每個人去到下個站,多口問句,多口講句已經好多資訊。
唔使理狗知唔知,因為佢地一定知,但資訊太快太多,要分真假,最重要係唔好傳謠言,好易叫到人散散下水然後落閘放狗。
組織返講過上面巴絲打嘅建議先

所有隊唔好有標誌 除急救外
最好唔好有GROUP住 見面先好交換電話OR開GROUP
物資太多難畫咁多牌 舉牌冇人望 唔夠物資 需要啲咩 最好用吹哨子 動作 大叫 嗌人係最快最簡單傳到 唔洗分類編
walkie可要可不要 易被監控 成本高 但如有可以準備定
車仔可要可不要 中段時間用車仔運輸比較困難
航拍可要可不要 成本高 易被干擾
如有望遠鏡可以準備定 咁就可以快啲知前面發生乜事
每個站至少5個人 要清𥇦地分類每一類野餐用品 未計運輸
要清晰知道撤離時每個人帶啲咩重要物資走
紙箱易爛 紅白藍太太袋太重 一小袋一小袋分類帶走比較好
如有紅白藍紙箱都可以準備定先
前線要屯貨 後排要派貨
要有人保持知道資訊同消息 最好跑多幾步 留意身邊人講乜發生緊乜事 再cross check 證實啲料堅定流
用常識 識執生 識補位 顧掂自己先好顧人 我們的目標唔係打狗同佔領 係要撤回
如果想幫但又無組話要人 你可以係物資附近休息坐下 因為會突變有派物資送來 到時佢地真係唔夠人 緊記行前問
PUSH
其實呢....有煙呢就會退
退到安全位 有人前線起防線
先會叫到要物資
所以重點唔係比物資
而係有事點樣快速運物資到安全地方
準備傳上來
呢個時候和理非好重要!
重申
和理非好重要!!
唔知剪開左既紙皮有冇需要?
我諗住可以比勇士做甲
其實人少少去周圍大廈制高點野餐可唔可行???
好難,因為現場人士未必分到邊d 真邊d 假,到時可能重混亂
整返幾條反cup速豬小隊
包圍班犬
得眼罩口罩真係好心冇撚上前
食tear gas又用大量物資救返你
有囇心理準備就唔該full gear啦
612發夢叫撚到聲沙
其實如果係畫定公仔
點解唔可以畫啲詳細少少嘅公仔
罩為唔可以確保個個都上連登
好似水咁樣
如果冇上連登睇zig zag都冇乜可能知係水
可以畫得明顯啲?
另外生理鹽水同梘水洗唔洗畫
回歸 追追post先
訓醒 個po突發多左好多人
其實可以畫明顯啲 前提係大家要有共識所有野係點畫 要統一好哂 如果要多個站share同一套圖案既話 我個人就覺得避免太複雜會好啲 容易模仿

臨時臨急鳩畫 將就下🙏🏿
詳細因爲唔知會唔會睇完變左一舊嘢 但其實有啲可以寫字 因為板夠大 比狗知都無所謂啦其實? 佢阻到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞