野餐物資/通訊檢討小組(重開)

747 回覆
167 Like 3 Dislike
開錯台
如果要幫手物資的有關資訊/有經驗麻煩入一入
物資組需知
守物資朋友身負重任,因為好大機會同時可以幫唔同戰線溝通

關於資訊流通
鑑於琴晚好大問題源於消息傳得唔夠快
係今次無大台既情況下係好大機會無音響同大聲公
考慮過walkie talkie 成本太大,所以會用比較原始既方法

前線附近一定要有通訊同小量物資 唔太夠先舉牌 直至足夠就收牌
根據觀察 應該20-30米內要set一個通訊站 根據牌既能見度而增加或修改
每個通訊站可有一小物資站 但交匯處一定要係大站 多啲物資

通訊隊會用舉板發放資訊
有分兩種
1. 比大眾嘅指示
會用鮮色色板指示各位行動 (顏色未揀)
如果屋企附近有文具店可以買顏色紙
目前首選(

方便到時作後援消息流通,主要係情況嚴唔嚴峻需要幾多增援
而咩顏色咩程度大家應該都估到
2. 比物資部睇
會用黑底白圖表示 舉起就表示唔夠需要物資
有人提議畫定公仔牌到時舉起、不同物資組之間溝通
目前有既公仔提議:

(確保一定係遠距離都睇到)
同埋以上牌白底黑字定黑底白字會易睇啲?
粉紅字係未有定案的[/pink]

其他巴絲建議可採納
1. 跑腿式
2. 事前寫定傳紙仔式

同埋知道警察出個招所應對既物資都重要
咁就可以係最短既時間內預測到有咩物資變做緊急加強效率
目前已知可應對物資
出招:催淚彈/水劑
急需:清水或生理鹽水(梘水,同時建議有節奏慢慢呼吸)
出招:胡椒噴霧
急需:清水、紙巾

原po:
野餐中期檢討
https://lih.kg/NRPiOU

了解更多警察裝備
知己知彼 百戰百勝圖解香港警察裝備
https://lih.kg/1206461
新po推
推呀
要PO返啲圖
覺得有啲咩係鍵盤戰士可以做?

有人話
送物資上網睇親都係未update既物資站同無話特別缺咩物資
下次再發夢可以開返update既物資post

【經驗總結】 尋日出過幾輪文宣,小弟有啲嘢想同連登嘅鍵盤戰士講
https://lih.kg/1212748
目前有既公仔提議:

色紙選擇:
驚會有大聲公不足/遠啲聽唔到既情況?
係 其實做過物資都會經歷過 所以對外通訊要諗下計
舉+講/吹咇可以同時做
大聲公可能都需要 但係唔可以樣樣都靠佢 始終睇會易過聽
大聲公係啲平靜休息嘅位置可能有用,但一上到去比較前嘅位置只要有啲嘈其實已經聽得唔係好清楚
所以一齊完善下點遠距離通訊!
岩啊 要諗方法 講緊係各方面都要諗點解決到通訊
有巴絲提出遠距同外界通訊問題仲未有頭緒
岩啊
物資到可唔可以用咩APP 同推POST嘅講 講時要有時間
如果冇任何干擾或同其他工作組混淆下 聲音都可以一齊用 但我覺得物資人員應以望為主 聲為次
量購色紙要其他巴絲幫手拎
因為都大量
會唔會開GP講明 呀A呀B呀C先係真既物資對外溝通人員? 淨係可以聽佢地講
一唔夠或報廢就大獲
同埋少量冇咁大負擔
留名 推
但冇gp 同埋最好負責人員係知道對方 長期留守物資區
btw, 建議會去現場野餐嘅朋友,如果係一齊去嘅,不如考慮一組人只有一兩個開住data上網接收最新天氣資訊,其他人就熄data慳電,亦都可以令野餐區數據傳輸接收得快啲,唔會miss重要資訊,可以mon住定點降雨預報唔驚淋病。
呢個提議唔錯
仲可能會令相識既眾埋一齊行動凝眾力大啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞